В Управлінні під час засідання круглого столу обговорили психологічні аспекти запобігання корупції

22 жовтня головний спеціаліст сектору з питань запобігання та виявлення корупції Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Ангеліна Мусієнко провела засідання круглого столу на тему: «Психологічні аспекти запобігання корупційним правопорушенням».

 У засіданні крім представників Управління взяли участь фахівці антикорупційного спрямування Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Кіровоградській області, обласних управлінь ГУ Державної податкової служби, Національної поліції України, Донецького державного університету внутрішніх справ, Кропивницької митниці, Центрально-Південного міжрегіонального управління Державної міграційної служби, Державного архіву, ОДА.

Під час заходу розглянуті питання щодо психологічної схильності до вчинення правопорушних дій корупційного характеру; наявності певної соціальної, афективної чи моральної патології особистості; недосконалості належного психологічного супроводження в органах державної влади, психологічної складової корупції як форми соціальної девіації.

Практикуючий психолог Наталія Резніченко зазначила, що питання про те, що пояснює корумповану поведінку давно досліджується вченими і практиками. Буде чи не буде вчинено корупційне діяння, залежить від конкретної особистості. Корумпована поведінка виникає за умов соціальної нестабільності і невпевненості у своєму майбутньому, культивування психології користолюбства і жадібності, падіння моральності тощо.

Учасники заходу визначили, що основними заходами протидії корупції та здійснення антикорупційного контролю є:

·                 періодичне вивчення та перевірка документів щодо діяльності посадової особи за певний період часу;

·           проведення співбесід з посадовими особами, їх керівниками, колегами з питань дотримання антикорупційного законодавства;

·                 здійснення моніторингу прийняття рішень, у зв'язку з якими найчастіше здійснюються корупційні правопорушення, поведінки посадових осіб, які відіграють певну роль у прийнятті таких рішень.

 

Систематичне та ефективне здійснення антикорупційних контрольних заходів дозволяє вирішувати наступні завдання:

·     встановлювати осіб, які виявляють схильність до вчинення корупційних діянь, а також своєчасно проводити з ними попереджувальну роботу;

·     виявляти факти вчинення корупційних діянь і вживати передбачені законом заходи щодо таких осіб;

·     визначати управлінські процедури, в ході яких виникають корупційні ризики, а також найчастіше здійснюються корупційні правопорушення, та розробляти більш надійні та ефективні засоби контролю за їх здійсненням;

·     за результатами узагальнення досвіду здійснення антикорупційних заходів розробляти та вносити пропозиції щодо усунення умов, які сприяють вчиненню корупційних діянь.

 Завчасна діагностика та виявлення провокуючих чинників, що обумовлюють потенційну схильність до вчинення правопорушних дій корупційного характеру, дозволить суттєво знизити потенційний ризик виникнення безпосередньо корупційної поведінки.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)