Надано консультацію працівникам медичного закладу у м. Благовіщенське

Головний державний інспектор управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області надала технічну консультацію працівникам та інженеру з охорони праці медичного закладу у м. Благовіщенське у Голованівському районі щодо дотримання вимог безпеки праці при використанні медичних автоклавів, що працюють під тиском.

 Під час заходу інспектор акцентувала увагу на тому, що до роботи на парових стерилізаторах допускаються медичні працівники, які досягли 18-річного віку, пройшли медичний огляд, відповідне навчання з техніки безпеки при роботі на парових стерилізаторах (посудини під тиском), атестацію у кваліфікаційній комісії та інструктаж з безпечного обслуговування обладнання.

Медичний персонал забезпечується санітарно-гігієнічним одягом, взуттям та іншими засобами особистого, колективного захисту згідно з чинними нормативами. Відповідальність за безпечну експлуатацію стерилізаторів покладається на медичного працівника, що пройшов навчання і має посвідчення, яке повинен зберігати на робочому місці. Працівники повинні мати групу допуску з електробезпеки, не нижче III та дотримуватись правил при роботах на електроустановках до 1000 В.  При виявленні несправності, а також порушень правил та інструкцій під час експлуатації  стерилізатора відповідальна особа повинна вжити заходів щодо їх усунення, а за необхідності вимкнути апарат. Ремонтувати його дозволяється тільки спеціалісту, який має посвідчення на право ремонту приладів, що працюють під тиском. Відмітка про ремонт або технічний огляд заноситься в паспорт обладнання.

Категорично забороняється:

 — включати стерилізатор при недостатньому рівні води у водопаровій камері;

 — залишати без нагляду увімкнене обладнання, що працює;

— заливати воду в обладнання, коли воно знаходиться під тиском;

— випускати пару в стерилізаційну камеру при неповністю закріпленій кришці; 

— зберігати сторонні предмети, захаращувати та забруднювати стерилізаційне приміщення.

Після закінчення роботи всі рубильники, вимикачі обладнання, усі вилки штепсельних розеток мають бути вимкнені. Необхідно навести порядок на робочому місці. Наприкінці робочого дня приміщення стерилізаційної знезаражується шляхом протирання підлоги й стін дезінфекційним розчином.

Під час зустрічі  керівнику закладу було вручено «Пам’ятки роботодавцю»: «Рекомендації для роботодавців щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій», «Навчання з охорони праці та допуск до самостійної роботи – зрозумілий алгоритм дій» і чек-листи для самоперевірки закладу.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)