Моделювання події на робочому місці на підприємстві, що займається переробкою зерна

Фахівці відділу з питань безпеки праці східного регіону управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області змоделювали подію, що містить ризик настання негативних наслідків здоров’ю працюючої особи, під час виконання робіт із зачистки металевого силосу через неконтрольовану дію предметів, що рухаються та обертаються у зоні досяжності працюючої особи.

 

Нещасний випадок стався на одному з підприємств у м. Кропивницькому з апаратником оброблення зерна. Під час роботи із зачистки металевого силосу потерпілий перейшов на сторону руху обертового механізму зачисного шнеку, підсковзнувшись, його нога потрапила під механізм.

З працівниками підприємства було опрацьовано порядок безпечної поведінки під час виконання зазначених робіт із урахуванням Інструкції з охорони праці для апаратника оброблення зерна, Правил охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна.

Небезпечні зони на всіх машинах, механізмах, що експлуатуються на підприємстві, мають бути обладнані захисними огородженнями, пристроями і засобами, що запобігають:

-          можливості контакту працівника з предметами, що рухаються у зоні досяжності працюючої особи;

-          контакту з відкритими струмопровідними частинами машин і механізмів;

-          падінню працюючої особи.

Місця потенційно небезпечних зон повинні бути обладнані знаками безпеки та позначеннями небезпечних зон відповідно до вимог Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я працівників.

Також оцінено актуальність заходів, розроблених за результатами розслідування нещасного випадку, їх вплив на усунення причин травмування.

Працівникам підприємства вручені пам’ятки для безпечного виконання робіт, а керівнику чек-лист для самоперевірки підприємства.

 

           

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)