На Світловодщині проведено семінар для працівників двох фермерських господарств

Фахівець Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області у ході кампанії «Виходь на світло!» провела семінар з питань додержання трудового законодавства для працівників кадрової та бухгалтерської служб двох фермерських господарств Світловодщини, які здійснюють діяльність у сфері вирощування зернових культур.

 У ході зустрічі були роз’яснені питання змін у трудовому законодавстві, що стосувалися укладення та розірвання трудових договорів, нарахування заробітної плати за період відпусток, робочого часу, дистанційної роботи.

Також фахівець надала відповідь на питання присутніх щодо перенесення відпустки при переведенні працівника на інше підприємство.

Право на відпустки, а також умови, тривалість і порядок їх надання працівникам визначені Законом України «Про відпустки» та Кодексом законів про працю України.

Статтею 81 КЗпПУ була передбачено можливість працівникам, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку, при переведенні з одного підприємства на інше отримати невикористану частину відпустки за новим місцем роботи. 

Після початку війни статтю 81 КЗпПУ вилучено.

Частиною 1 статті 12 Закону №2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що у разі звільнення працівника в період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація (згідно статті 24 Закону України «Про відпустки»).

Таким чином працівник, який планує переведення на інше підприємство має право:

- використати зароблені дні відпустки за попереднім місцем роботи до того, як звільнятися за переведенням;

- звільнитися за переведенням і отримати грошову компенсацію за невикористані відпустки.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)