Спільні профілактичні заходи EMPACT на території Голованівської та Благовіщенської територіальних громад

На виконання Окремого доручення Державної служби України з питань праці, відповідно до Листа Національної поліції України щодо реалізації Оперативного плану заходів по боротьбі з торгівлею людьми EMPACT на 2024 рік стосовно запобігання та протидії порушення трудового законодавства України головний державний інспектор Управління інспекційної діяльності у Кіровоградської області спільно з представниками Національної поліції провели спільні профілактичні заходи на території Голованівської та Благовіщенської територіальних громад.

 В ході заходів виявлено шість фактів використання праці громадян, без укладання трудового договору. Один з цих фактів, це громадянка Молдови, яка працює без належного оформлення у с. Новоселиця у придорожньому кафе по трасі Одеса-Київ. 

Особливу увагу інспектор звернула на такі питання:

- як запобігти потраплянню у ситуацію торгівлі людьми особами, що залишили місце проживання у зв’язку з агресією з боку російської федерації;

- як не стати жертвою примусової праці, як захистити свої трудові права;

-  за якими ознаками розпізнати роботодавців-шахраїв;

-  як не потрапити на гачок непорядних роботодавців та куди звертатися у разі порушення роботодавцем вимог Закону.

Головний державний інспектор наголосила, якщо людину залучили до примусової праці, їй потрібно негайно звернутися до правоохоронців.  

У разі виникнення сумнівів щодо запропонованої роботи працівникам запропоновано отримати консультаційну допомогу фахівців Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області.

Під час заходу було надано актуальні консультації та корисні поради про необхідні засоби безпеки під час пошуку роботи в межах України та за її кордонами. А також роздано інформаційні листи.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)