У Кропивницькому проведено роз’яснювальну роботу з питань гігієни праці на промисловому підприємстві

Головний державний інспектор відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провела роз’яснювальну роботу на одному із промислових підприємств міста Кропивницького, де стався нещасний випадок.

 

У заході взяли участь фахівці служби охорони праці, відділу кадрів, медичний персонал та інші технічні працівники підприємства.

Особливу увагу інспектор приділила питанням профілактики професійної захворюваності (отруєнь), безпеки та здоров’я на робочих місцях.

Окремо акцентувала на необхідності дотримання та безпеки  виробничих процесів, устаткування; забезпечення працюючих засобами індивідуального та колективного захисту; організації  проведення попередніх (періодичних) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб віком до 21 року; дотримання санітарно-гігієнічних умов праці та оптимальних режимів праці і відпочинку працюючих; професійний добір виконавців для певних видів робіт.

Нагадано відповідальним особам, що крім попереднього та періодичного медичних оглядів, є позачерговий медичний огляд.  

Позачерговий медичний огляд проводиться у двох випадках:

-         за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров'я пов'язане з умовами праці;

-         за ініціативою роботодавця, якщо стан здоров’я працівника не дає змоги йому виконувати свої трудові обов’язки.

Наголошено, що роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці (розроблення та впровадження заходів для профілактики та запобігання виникненню професійних захворювань (отруєнь) на підприємстві) та вживає заходів щодо усунення небезпечних і шкідливих для здоров'я виробничих факторів.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)