Кіровоградщина: проведено моделювання настання нещасного випадку, за відсутності електростартерного запуску чи блокуючого пристрою двигуна трактора

Фахівці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провели моделюванням події на робочому місці на одному з сільськогосподарських підприємств Новоукраїнського району, де стався нещасний випадок під час виконання робіт на тракторі Т-150К, який не мав електростартерного запуску та блокуючого пристрою двигуна.

 

Тракторист не звернув увагу, що провід, який мав бути приєднаний до пристрою запобігання запуску двигуна на ввімкненій передачі, обірвано. Після запуску двигуна трактор рушив з місця й смертельно травмував працівника.

У ході заходу інспектор на подібному тракторі змоделював для учасників дії постраждалого, що призвели до нещасного випадку. Проаналізовано допущені порушення вимог безпеки та конструктивні недоліки трактора. Визначено ризики проведення робіт з детальним аналізом допущених порушень чинного законодавства з охорони праці і промислової безпеки.

Звернуто увагу на обов’язкову наявність стартера та блокуючих пристроїв на тракторах для недопущення подібних нещасних випадків.

Традиційно інспектор наголосив на боротьбі з прихованими нещасними випадками на підприємстві та неприпустимості випадків прихованого травматизму.

Також оцінено актуальність заходів, розроблених за результатами розслідування нещасного випадку, їх вплив на усунення причин травмування.

Працівникам підприємства вручені пам’ятки для безпечного виконання робіт, а керівнику - чек-лист для самоперевірки підприємства.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)