Посадовці Управління нагадали працівникам галузі торгівлі про протидію торгівлі людьми

Посадові особи відділу з питань праці східного регіону управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провели інформаційну роботу серед працівників ще двох суб’єктів господарювання у м. Кропивницькому з питань протидії торгівлі людьми.

 Роз’яснено, що предметом торгівлі може бути будь-яка особа незалежно від статі та віку. Чоловіки – з метою експлуатації в праці, діти – з метою використання у жебрацтві, жінки – для сексуального рабства, будь-які особи – для вилучення і трансплантації органів.

Поняття значення «Торгівля людьми» - це здійснення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачі, приховування або одержання людей шляхом погрози силою, її застосування або інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою, вразливістю положення або шляхом підкупу у вигляді платежів, вигоди або малим обсягом роботи з високою зарплатною, для отримання згоди особи, що контролює іншу особу. Тобто це сукупність таких ознак: вербування, перевезення, передача, продаж, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.

За своєю природою торгівля людьми майже у всіх випадках має транснаціональний організований характер, оскільки в процесі її  здійснення залучаються представники злочинного світу різних країн, а потерпілих від  цих злочинів можуть переміщувати через цілий ряд державних кордонів.

Економічні проблеми, незадовільний стан ринку праці, значний рівень безробіття і низький рівень життя населення спонукають громадян України шукати роботу за кордоном, а на сьогодні і війна.

Наша країна плідно працює для запобігання торгівлею людьми. Але ми самі повинні бути уважними і обережними.

Фахівець акцентувала увагу на рекомендаціях.

1. Ніколи нікому у жодному разі не віддавайте свої ідентифікаційні документи крім офіційних службовців!

2. З метою працевлаштування за кордоном повинен бути обов’язково укладений  трудовий договір зрозумілою для вас мовою. Такий договір оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у Вас.

3. Якщо Ви їдете за кордон законно працювати, необхідно отримати робочу візу.

4. Термін законного перебування на території іноземної держави вказаний у візі. Не користуйтесь послугами незнайомців, які пропонують послуги щодо подовження цього терміну.

5. Залиште своїм родичам та друзям декілька копій наступних документів: внутрішнього паспорта України, закордонного паспорта, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних документів та фотографії. До того ж повідомте їм телефонні номери свого роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання.

6. Якщо за кордоном Ви потрапили у важку ситуацію, зверніться по допомогу до посольства або консульства України в країні перебування або зателефонуйте до Міністерства закордонних справ України.

Більше інформації про найпоширеніші питання з трудового законодавства та безпеки праці в умовах воєнного стану — на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)