Моделювання події на робочому місці при проведенні слюсарно-ремонтних робіт автомобіля

Для попередження виникнення нещасних випадків в ремонтному боксі № 5 Автоколони № 1 ПРАТ «Кіровоградобленерго» (м. Кропивницький), фахівці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області змоделювали нещасний випадок: при проведенні слюсарно-ремонтних робіт карданного валу автомобіля марки Газель працівник травмував око.

 

В. о начальника відділу Управління та слюсарі, задіяні у робочому процесі, відпрацювали порядок безпечних ремонтних робіт при заміні хрестовини валу відповідно до технологічної карти з урахуванням інструкцій, положень, правил охорони праці, порядків проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, правил безпеки дорожнього руху тощо. Слюсарі-ремонтники повинні пройти відповідний інструктаж з охорони праці, вдягнути засоби індивідуального захисту та захисні окуляри, підготувати автомобіль до заміни хрестовини, підняти транспортний засіб відповідними пристроями, зняти карданний вал, зробити від’єднання підшипника, зняти фланці з ущільнювача підшипника, та остаточно зняти хрестовину.

В технологічній карті повинно бути вказано, правильність зняття та заміна хрестовини карданного валу.

Фахівець навів приклади нещасних випадків, які відбувалися під час виконання вищевказаних робіт по обслуговуванню та заміні хрестовини карданного валу та наголосив на необхідності неухильного дотримання технологічних карт, інструкцій, вимог та правил з охорони праці.

Також наголошено на актуальності заходів, що розроблені за результатами розслідування даного нещасного випадку, їх вплив на усунення причин травмування.

Водіям та слюсарям вручені пам’ятки для безпечного виконання робіт із обслуговування та ремонту транспортних засобів, а керівнику чек-лист для самоперевірки підприємства.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)