Працівників галузі торгівлі у м. Знам’янці поінформовано щодо порядку офіційного працевлаштування

Фахівець управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провела роз’яснювальні заходи щодо важливості та порядку офіційного працевлаштування серед роботодавців та працівників галузі торгівлі у м. Знам’янці.

 Інспектор попередила працівників, які хочуть або зголосилися працювати без належного оформлення своєї праці, про наслідки таких рішень та порадила відповідальніше ставитися до своїх прав та обов’язків з метою уникнення непередбачуваних ситуацій у майбутньому.

Також нагадала, що потрібно для офіційного оформлення на роботу. Першим кроком є отримання всіх необхідних документів від працівника. Такими документами є: паспорт, ID-карта або будь-який інший документ, що посвідчує особу працівника; реєстраційний номер платника податків (ІПН); трудова книжка (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування; документ, що підтверджує освіту (диплом та додаток); заява з проханням про прийняття на роботу.

Зі свого боку роботодавець видає наказ про прийняття на роботу та повідомляє Державну податкову службу. При цьому, відповідно до частини першої статті 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору – усна чи письмова.

До необхідних (обов'язкових) умов трудового договору, про які сторони повинні домовитись, належать: умова про трудову функцію; умова про оплату праці (винагороду за працю); умова про місце роботи; умова про момент початку роботи (виникнення трудових відносин).

В наказі про прийняття на роботу має бути зазначено: посада, на яку приймається або призначається працівник (спеціальність, кваліфікація, категорія, розряд тощо); дата прийняття на роботу; вид роботи (основна або за сумісництвом); умови прийняття на роботу (з випробувальним строком, за строковим трудовим договором тощо).

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)