Студентів училища у м. Світловодськ ознайомлено з правами неповнолітніх, які хочуть працювати

Для ознайомлення з правами неповнолітніх, в одному з професійно-технічних училищ м. Світловодськ пройшов семінар для студентів, які навчаються за професіями: слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування 1-2 розрядів; тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії А1, А2, В1; водій автотранспортних засобів категорія «С» та кухар.

 Фахівець Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області роз’яснила, що робота неповнолітніх, якими вважаються особи віком від 14 до 18 років, має ряд особливостей і обмежень.

У трудових правовідносинах неповнолітні працівники прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються пільгами, установленими законодавством України.

Представник Управління звернула увагу присутніх на основні гарантовані законодавством права неповнолітніх осіб у трудових правовідносинах:

А саме:

– право з 15 років звернутися до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, за згодою одного з батьків або осіб, що їх замінюють;

– право на скорочену тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП України);

– право на щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день  у зручний час (ст. 75, 195 КЗпП України, ст. 6, 10 Закону «Про відпустки»);

– право на виплату заробітної плати, як у дорослого працівника (ст. 194 КЗпП України);

– право не бути залученим до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні, а також до важких, підземних, робіт зі шкідливими або небезпечними умовами праці (ст. 55, 63, 190, 192 КЗпП України, ст. 11 Закону «Про охорону праці»);

– обмеження щодо звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу лише за згодою районної (міської служби у справах дітей), при цьому з обов’язковим працевлаштуванням при звільненні з підстав п. 1,2 і 6 ст. 40 КЗпП (ст. 198 КЗпП України).

Фахівець зазначила, що порушення правил працевлаштування неповнолітніх осіб може бути кваліфіковано як грубе порушення трудового законодавства, і спричинити притягнення посадової особи такого роботодавця до кримінальної відповідальності за статтею 172 Кримінального кодексу України.

Наприкінці зустрічі інспектор надала вичерпні відповіді на поставлені студентами питання, а також поради щодо практичного застосування законодавчо гарантованих їм прав по завершення навчального року під час роботи в період літніх канікул.

Гроші – це певна свобода, якої прагне більшість підлітків. Звичайно ж діти отримують кишенькові гроші, хтось - на обіди, хтось - на оплату проїзду, комусь щастить і він отримує певну суму на розваги. Комусь грошей вистачає, а хтось шукає спосіб їх заробити й влаштовується на роботу. Кожна дитина повинна розуміти свої трудові права та знати, що робити у випадку їх порушення.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)