Чорна п’ятниця. Що потрібно знати при виборі нехарчової продукції.

Розпродажі, знижки, зменшені ціни і багато іншого можна побачити у «чорну п’ятницу». Багато нехарчової продукції розповсюджується зі знижками. Тому є ймовірність придбати нехарчову продукцію, яка становить ризик для споживача (користувача).

Відповідно відділ ринкового нагляду Південно-Східного міжрегіонального управління надає роз’яснення як обрати безпечну нехарчову продукцію.

По-перше на нехарчовій продукції, яка підпадає під дію Технічного регламенту безпеки машин (генератори, електроінструмент, пристрої безпеки та ін.)  та Технічного регламенту засобів індивідуального захисту (рукавички, спецвзуття, спецодяг) повинно бути нанесено знак відповідності технічному регламенту (має форму незамкненого з правого боку кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника).

Також знак відповідності супроводжується ідентифікаційним номером призначеного органу з оцінки відповідності.

На нехарчову продукцію, яка підпадає під дію Технічного регламенту рухомого обладнання, що працює під тиском (газові картриджі, газові балони UN2037) повинно наноситись маркування знаком Пі (повинно супроводжуватись ідентифікаційним номером призначеного органу з оцінки відповідності).

Разом з цим повинно бути нанесено найменування виробника, місцеперебування виробника/уповноваженого представника, рік виготовлення.

По-друге нехарчова продукція повинна супроводжуватись декларацією відповідності (складається виробником або уповноваженим представником), інструкція з експлуатації (складена/перекладена на українській мові) та інша супровідна документація.

Зменшена ціна на товар може означати, що виріб не пройшов відповідну процедуру оцінки відповідності, а тому може становити ризик для безпеки та здоров’я  споживачів (користувачів).

Рекомендуємо обирати нехарчову продукцію в офіційних магазинах виробників або уповноважених представників та звертати увагу на вищезазначені вимоги.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)