У Знам’янці проведено захід в рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло»

Головний державний інспектор управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провела інформаційно-роз’яснювальні заходи з питань дотримання законодавства про працю в рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло» серед суб’єктів підприємницької діяльності у сфері торгівлі, надання послуг, сільського господарства міста Знам’янки щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками, дотримання їх трудових прав і соціальних гарантій. 

 Конституцією України кожному громадянину гарантовано право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору.

Трудовий договір — це угода між працівником і роботодавцем, якою передбачено зобов’язання працівника виконувати покладену на нього роботу, дотримуватися правил трудового розпорядку, а роботодавець — забезпечити належні умови праці та вчасно виплачувати заробітну плату. Договір може бути укладено як між працівником і юридичною особою, так і між працівником та ФОП.

Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників та позбавляє останніх прав на виплати допомоги з тимчасової втрати працездатності, у зв’язку з нещасним випадком, оплачуваних щорічних відпусток, пенсії.

Інспектор вкотре нагадала роботодавцям, що допускаючи до виконання робіт працівника без оформленого трудового договору та повідомлення в органи ДПС, вони порушують законодавство України про працю та права працівників, що в свою чергу тягне за собою адміністративну, кримінальну, фінансову відповідальність, а також соціальну відповідальність перед нелегальними працівниками, їх сім’ями та державою.

Також інспектор надала відповіді на питання, що цікавили працівників та наголосила, що знання своїх прав сприяє забезпеченню гідних умов праці в трудових відносинах із роботодавцем.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)