Інформаційно-консультативний захід для працівників КНП «Дитяча міська лікарня» міської ради міста Кропивницького

Головний державний інспектор відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провела інформаційно-консультативний захід для служби охорони праці, працівників рентгенологічного кабінету, фізіотерапевтичного кабінету, поліклінічного відділення, клініко-діагностичної лабораторії, стерилізаційного кабінету  КНП «Дитяча міська лікарня» міської ради міста Кропивницького.  

З працівниками обговорено питання щодо проведення медичних оглядів для  працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливих чи небезпечними умовами праці, а також таких де є потреба у професійному доборі.  

Також увагу відповідальних осіб направлено до питань безпеки та гігієни праці,  створення належних умов  праці, розроблення заходів щодо покращення умов праці та профілактики професійної захворюваності (отруєння) робітників, що працюють у шкідливих та небезпечних умовах праці. 

Фахівець звернула увагу на те, якими засобами індивідуального захисту повинні бути забезпечені працівники, зайняті на роботах зі шкідливими та небезпечними факторами, під час виконання робіт в рентгенологічному кабінеті, клініко-діагностичній лабораторії та інших виробничих відділеннях.  

 Інспектор зазначила, що при проведенні рентгенологічних процедур на персонал, віднесений до категорії А, можуть діяти такі небезпечні та шкідливі фактори як рентген-випромінювання, продукти іонізації повітря (озон, окиси азоту, небезпечний рівень напруги в електричних ланцюгах, замикання яких може проходити через тіло людини; повітряна й контактна передача інфекції та інші. Рентгенологічні процедури повинен проводити медичний персонал, який має спеціальну підготовку.

До роботи з експлуатації рентгенівського апарата допускаються особи не молодші 18 років, які мають документ про спеціальну підготовку, пройшли інструктаж та перевірку знань з радіаційної безпеки, а також нормативних документів та інструкцій з охорони праці, що діють у закладі.

Індивідуальний дозиметричний контроль осіб категорії А проводиться  постійно з реєстрацією результатів замірів 1 раз на квартал. Індивідуальні річні дози опромінення персоналу необхідно фіксувати в карті обліку індивідуальної дози опромінення персоналу категорії  А.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)