У Кропивницькому районі проведено тренінг з питань безпеки праці під час експлуатації сільськогосподарської техніки

З метою недопущення аварійних ситуацій і нещасних випадків під час жнивної кампанії, фахівці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провели тренінг з імітацією реальних дій на робочих місцях під час збирання пшениці та соняшнику на одному із сільгосппідприємств у Кропивницькому районі на тему: «Організація безпечної експлуатації сільськогосподарської техніки».

Фахівці звернули увагу присутніх на те, що перед виїздом у поле, механізатори сільськогосподарських машин та водії перевіряють технічний стан сільськогосподарської техніки, випробовують роботу машин на всіх режимах і усувають виявлені несправності тільки після зупинення двигуна трактора або самохідної сільськогосподарської машини.

Обсяг огляду та перевірок технічного стану визначається інструкціями з охорони праці для механізаторів сільськогосподарських машин, розробленими суб’єктами господарювання відповідно до вимог Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві, а також   експлуатаційних документів конкретного типу сільськогосподарських машин (комбайнів).

Робочі місця тракторів та зернозбиральних комбайнів укомплектовуються медичними аптечками першої допомоги та пожежним інвентарем. Рухомі, обертові частини машин (карданні, ланцюгові, пасові, зубчасті та інші передачі), огороджуються захисними кожухами.

Необхідно не допускати до експлуатації техніку, що не обладнана електростартерним запуском двигуна та з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі. Забороняється експлуатація  сільськогосподарських машин і агрегатів, що не пройшли технічного огляду уповноваженими на це особами. Виконання ремонту і технічного обслуговування машин, механізмів, устаткування здійснюється у спеціально призначених для цього місцях із застосуванням знарядь, пристроїв та інструментів, передбачених технологіями ремонтних робіт і технічного обслуговування.

Пересування сільськогосподарської техніки територією підприємства має здійснюватися відповідно до встановленої схеми руху транспортних засобів і працівників. На схемі мають бути показані дозволені та заборонені напрямки руху, повороти, зупинки, в’їзди та виїзди тощо.

Також, фахівці наголосили, що до роботи на тракторах, зернозбиральних комбайнах та інших самохідних машинах допускаються лише повнолітні особи (не молодше 18 років). Вони повинні попередньо пройти медичний огляд, навчання з охорони праці та інструктаж на робочому місці. Відповідальність за організацію і здійснення навчання та перевірки знань працівників з питань охорони праці покладається на роботодавця, у структурних підрозділах  — на їх керівників, контроль — на службу охорони праці. Особи, які не пройшли медичні огляди, навчання й перевірку знань з питань охорони праці, інструктажі - до роботи не допускаються. Працівник повинен знати технологію робочого процесу, а також   рельєф та особливості місцевості. Працівники забезпечуються спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту згідно з нормами.

Не допускаються до роботи працівники в стані алкогольного та наркотичного сп'яніння, хворі, а також ті, що не відпочили протягом встановленого законодавством часу.

Фахівці також поінформували, що більше інформації з даного питання можна отримати на сайті Державної служби України з питань праці у рубриці «Рекомендації для роботодавців та працівників на період воєнного стану» та на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua

 

Відео тренінгу можна переглянути за посиланням https://youtu.be/wBALJKTPnFs

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)