Кіровоградщина: визначено подальші дії в рамках Оперативного плану заходів щодо боротьби з торгівлею людьми EMPACT

На виконання окремого доручення Голови Держпраці заступник начальника Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці Микола Шамшур провів нараду за участю представника відділу міграційної поліції ГУНП в Кіровоградській області щодо реалізації Оперативного плану заходів щодо боротьби з торгівлею людьми EMPACT.

 Учасники наради поінформували про проведену інформаційну роботу з метою підвищенні рівня обізнаності людей з питань безпечного працевлаштування.

Інспектори праці у безпосередньому спілкуванні з вимушеними переселенцями, яких чимало проживає на території Кіровоградщини, та іншими громадянами наголошують на тому, що всі повинні бути обачними при пошуку роботи, не погоджуватися працювати без оформлення трудових відносин, не віддавати нікому документи, завжди мати контакти, куди можна звернутися у разі виникнення небезпеки. Громадяни України можуть потрапити у ситуацію, коли роботодавець, користуючись незнанням та намагаючись збільшити свої прибутки, встановлює такі правила, які по своїй суті є трудовим рабством.

Інформаційними заходами з метою протидії торгівлі людьми охопили близько 200 тисяч осіб під час відвідувань роботодавців, масових заходів, місць компактного проживання переселенців.

Присутні домовились про проведення спільно з органами Національної поліції оперативно-профілактичних заходів стосовно боротьби з кримінальними правопорушеннями, пов’язаними з торгівлею людьми. Заплановано провести спільні рейди до роботодавців, у яких працівники мають ризики потрапляння у трудове рабство та ознаки незадекларованих трудових відносин.

Довідково. У квітні 2021 року Європейська Комісія офіційно представила нову стратегію Європейського Союзу щодо боротьби з організованою злочинністю. Одним із ключових інструментів реалізації даної Стратегії була визначена Європейська міждисциплінарна платформа проти кримінальних загроз (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats, або EMPACT).

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)