Триває спільна робота з реалізації Національного плану щодо зниження рівня незадекларованої праці, виробничого травматизму та відновлення економіки

6 вересня в Управлінні інспекційної діяльності у Кіровоградській області в режимі онлайн проведено засідання Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації спільних дій щодо зменшення рівня незадекларованої праці, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань. За участю представників Управління інспекційної діяльності, головного управління Пенсійного фонду, ГУ ДПС, Федерації профспілок в області та інших соціальних партнерів розглянуто виконання Національного плану спільних заходів  щодо зниження рівня незадекларованої праці, виробничого травматизму та сприяння відновленню економіки на 2023 рік.

 Озвучено, що упродовж 8 місяців поточного року фахівці Управління провели 6762 відвідування суб’єктів господарювання галузей торгівлі, сільського господарства, транспорту, тимчасового розміщення та організації харчування, де є найбільший ризик використання нелегальної праці.

Виявлено 710 суб’єктів господарювання, які використовували не задекларовану працю 850 громадян. Працювали без державної реєстрації 232 суб’єкта.

Про всі випадки використання нелегальної праці повідомлено органи ГУ ДПС та Нацполіції.

Постійно проводяться інформаційно-роз’яснювальні заходи з внутрішньо переміщеними особами щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. За 8 місяців проведено 312 заходів.

В рамках кампанії «Виходь на світло» проведено 732 інформаційних відвідувань роботодавців.

Також у липні-серпні 2023 року проведено 32 заходи контролю, з них з питань заборгованості із виплати заробітної плати – 25.

За напрямком охорони праці йшлося про те, що спостерігається зменшення травмування працівників зі смертельними наслідками. Але поінформовано і про галузі, де травматизм зріс. Це пошта, зв'язок, харчова промисловість та переробка сільськогосподарських продуктів, ЖКГ, сільське господарство, хімічна, нафтохімічна, нафтопереробна промисловість, гірничорудна і нерудна промисловість, торгівля.

Щодо попередження травматизму ведеться превентивна робота. Проведено 13228 превентивних  заходів на 3 682 суб’єктах господарювання.

Активізовано інформаційні кампанії з безпеки праці на підприємствах галузі агропромислового комплекту, будівництва та водо-каналізаційного господарства.

Представники Управління подякували соціальним партнерам за спільну роботу та озвучили пропозиції щодо подальших спільних заходів.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)