1 червня – День захисту дітей: зобов’язання та виклики для України

Україна приєдналася до числа країн, які відзначають 1 червня як День захисту дітей, приділяючи особливу увагу правам та добробуту наймолодших громадян. Це свято, запропоноване Організацією Об’єднаних Націй та ухвалене як Міжнародний День захисту дітей, нагадує нам про важливість створення безпечного та сприятливого середовища для розвитку дітей.

  День захисту дітей походить від Міжнародної конференції у справі захисту дітей, яка відбулася в Женеві у 1925 році. Перші святкування Дня захисту дітей відбулися в 1950 році, і з того часу воно стало традиційним для багатьох країн.

Наразі Україна зіштовхнулася з новими викликами у сфері захисту прав дітей через російську агресію та ескалацію насильства і бойових дій. У таких умовах пріоритетним завданням стало дотримання прав дітей на життя, освіту, відпочинок і дозвілля, а також на захист від фізичного та психологічного насильства, експлуатації дитячої праці. Україна зосереджує свої зусилля на забезпеченні безпеки, освіти та здоров’я кожної дитини.

В умовах воєнного стану Державна служба України з питань праці проводить постійну інформаційно-роз’яснювальну роботу, спрямовану на ефективне дотримання законодавства з питань праці дітей. Роботодавці, батьки та заклади освіти активно залучаються до цього процесу з метою запобігання можливим порушенням прав дітей.

Одним із заходів, спрямованих на привернення уваги суспільства до проблем у сфері охорони праці та виховання культури безпеки праці серед дітей, є проведення Держпраці щорічного Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка “Охорона праці очима дітей”. Цей конкурс надає можливість дітям висловити свої думки та уявлення про безпеку праці через мистецтво.

День захисту дітей – це не тільки свято, а й нагадування про обов’язок дорослих захистити права та добробут кожної дитини. Це день має посилити нашу волю діяти та змінювати світ на краще, забезпечуючи дітям мир, безпеку, якісну освіту та здоров’я.

Захистимо мирне майбутнє наших дітей разом!

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)