На Компаніївщині протягом травня з питань оформлення праці проконсультовано 50 роботодавців

Протягом травня поточного року фахівець Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області, за участю спеціалістів Компаніївського відділу Кропивницької філії обласного центру зайнятості, провела роз’яснювальну роботу більш ніж з 50 роботодавцями. Ключовим питанням, яке не втрачає своєї актуальності, було офіційне оформлення трудових відносин.

Зокрема, увагу роботодавців зосереджено на заключенні договору з нефіксованим робочим часом.

 Згідно зі ст.21¹ Кодексу законів про працю України, трудовий договір з нефіксованим робочим часом - це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи, обов’язок працівника виконувати яку виникає виключно у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно, але з дотриманням умов оплати праці, передбачених цією статтею.

Роботодавець самостійно визначає необхідність та час залучення працівника до роботи, обсяг роботи та в передбачений трудовим договором строк погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу. При цьому повинні дотримуватися вимоги законодавства щодо тривалості робочого часу та часу відпочинку.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом повинен містити, зокрема, інформацію про спосіб та мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи, який повинен бути достатнім для своєчасного початку виконання працівником своїх обов’язків; спосіб та максимальний строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи або про відмову від її виконання у випадках, передбачених частиною восьмою цієї статті; інтервали, під час яких від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

Примірна форма трудового договору з нефіксованим робочим часом затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)