Управління Держпраці застерігає: близько 30 відсотків травмованих на виробництві у 2022 році- через падіння

За видами подій загального травматизму на виробництві протягом 10 місяців 2022 року близько 30% травмування сталося через ПАДІННЯ (під час пересування, з висоти, в колодязь, ємність, яму тощо).

Тож інформуємо про заходи щодо мінімізації падіння, як одного з найпоширеніших видів виробничого травматизму.

  Падіння на робочому місці буває 2 видів:

падіння на одному рівні переміщення – спотикання при нерівній поверхні, прослизання підошви взуття в результаті недостатнього зчеплення з поверхнею

падіння з поточної поверхні на інший рівень - зі сходів, драбин, стрем'янок, з рівня виконання робіт на нижні поверхи тощо.

Запобігти такому виду травмування складно, але мінімізувати небезпечні фактори та ризики – можливо.

Частіше працівники травмуються в осінньо-зимовий період, через шкідливі фактори :

  низька температура повітря, підвищена вологість (дощ, сніг, хуртовина, туман, сильний вітер);

  слизька поверхня доріг, тротуарів;

  падіння бурульок, льодових (снігових) наростів, крижаних брил;

  недостатня освітленість території, робочих місць, проходів і проїздів в темну пору доби тощо.

Основні заходи для мінімізації ризику травмувань через падіння.

Усі розливи рідин і мокрі поверхні повинні негайно локалізуватися і забиратися. Найнебезпечнішими є залишкова вологість поверхні.

Незахаращеність пішохідних доріжок у виробничому приміщенні і проходах. Будь-яка зміна геометрії звичного маршруту — це потенційна причина виробничої травми.

Достатня оглядовість при перенесенні вантажів. Важкий вантаж (папки, документи, тощо) може змінити центр тяжіння тіла та збільшити шанси падіння.

Усі проходи, проїзди і доріжки повинні бути достатньо освітлені.

Завжди необхідно носити зручне взуття на неслизькій підошві. Не завжди можна вплинути на стан поверхні, якою йдемо, але є можливість вибирати те, що на ногах. Збільшення тертя між підошвою взуття і поверхнею значно знижує ризик ковзання, а значить травм.

Використання безпечної драбини. Заборонено експлуатувати стільці або столи, а тим більше випадкові поверхні і предмети в якості опори. У разі, якщо потрібно доходити до предмета, який знаходиться на деякій висоті, необхідно використовувати безпечну драбину та дотримуватись вимог її експлуатації, що встановлені в Правилах охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями (пункт 7 розділу ІV НПАОП 0.00-1.71-13). 

Застосування в небезпечних зонах знаків безпеки згідно з Технічним регламентом знаків безпеки і захисту здоров'я працівників, затвердженого постановою КМУ від 25.11.2009  №1262 .  

Знаки безпеки — це знаки, якими за допомогою графічних символів, кольорів, світлових, звукових сигналів або сигналів, поданих за допомогою рук, голосу -  встановлюється заборона щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку, або дається вказівка щодо здійснення заходів безпеки і/або захисту здоров'я працівників на робочому місці.

Роботодавець повинен здійснювати контроль за дотриманням працівниками вимог правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової та виробничої дисципліни. Слід відстороняти від виконання робіт  (не допускати до роботи) осіб, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння, а також хворобливому або стомленому стані.

В осінньо-зимовий період необхідно забезпечити:

ü Формування пішохідних доріжок, проїздів та стоянок транспортних засобів на території підприємств, установ та організацій. За наявності снігового покриття своєчасно проводити відповідні роботи (прибирання та посипання речовинами, що виключають ковзання під час ожеледиці). Прибирання територій здійснюють у такій послідовності: спочатку — тротуари, пішохідні доріжки до основних будівель, потім — дворові території. У випадку ожеледі і слизькості тротуари й пішохідні доріжки посипають піском; прибирання, крім снігоочищення під час снігопадів, проводять у ранкові або вечірні години;  якщо льодова плівка зберігається, дію повторюють через  2-3 год.

ü Очищення покрівлі будівель від снігу - відповідно до Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 27.03.2007 № 62 (НПАОП 0.00-1.15-07).

ü    Працівників, які працюють на відкритій території, забезпечують  ЗІЗ від знижених температур відповідно до вимог: ДСТУ EN 342:2017 «Одяг захисний.

ü    Очищати покрівлі можуть особи, які мають відповідну професійну підготовку, пройшли медичний огляд, інструктаж, навчання та перевірку знань із безпеки праці, забезпечені спецзнаряддям та  ЗІЗ.

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)