Працівників та посадових осіб комунального підприємства проконсультували щодо проведення небезпечних робіт

Стосовно проведення небезпечних робіт працівниками комунального підприємства, яке здійснює господарську діяльність у сфері водопровідно-каналізаційного господарства в одному з міст обласного підпорядкування, проконсультували представники Управління Держпраці - завідувач сектору гірничого нагляду Юрій Деменський, головний державний інспектор Олександр Погорілий та головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Євгенія Стороженко.

 Фахівці акцентували увагу на правовий режим зон санітарної охорони (ЗСО) водних об'єктів: які саме роботи забороняється проводити у межах першого поясу ЗСО для поверхневих та підземних джерел водопостачання.

Одним із видів небезпечних робіт, що виконують працівники підприємства, є земляні роботи: викопування виїмок (траншеї, котловану, колодязю тощо). Посадовці зазначили, що в результаті порушень вимог з охорони праці під час виконання таких робіт виникають небезпечні ситуації, що призводять до трагічних наслідків.

Посадовці Управління проконсультували стосовно дотримання «Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць» (НПАОП 41.0-1.01-79), «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці»  (НПАОП 0.00-4.12-05), «Правил охорони праці на автомобільному транспорті» (НПАОП 0.00-1.62-12).

Наголосили на необхідності дотримання усіх нормативно-правових актів з питань охорони праці, своєчасного проведення навчання та інструктажів з питань охорони праці, наявності дозволів на проведення робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, використанні засобів індивідуального захисту під час виконання робіт тощо.

Крім того фахівці розповіли про актуальність інформаційної кампанії Держпраці «Виходь на світло». Запропонували отримувати детальну інформацію на сайті Держпраці https://cutt.ly/tZOfZvZ та інформаційному порталі https://pratsia.in.ua/

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)