Актуальне роз’яснення: як оформити своє звільнення на тимчасово окупованій території

Роз’яснення надає начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Хіміч.

Внутрішньо переміщена особа (ВПО), яка не мала можливості припинити трудовий договір через те, що не має можливості продовжувати роботу за трудовим договором за попереднім місцем проживання, має право його припинити в односторонньому порядку.

 Для цього подає до центру зайнятості заяву на ім’я роботодавця (абз. 2 ч. 4 ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII).  Датою припинення трудового договору вважатимуть наступний день після подання такої заяви.  Центр зайнятості повідомить:  роботодавця — будь-якими засобами комунікації, у т. ч. електронними;  територіальний орган ПФУ;  територіальний орган ДПС.  Таким чином ВПО, які не розірвали трудові відносини, також зможуть зареєструватися в центрі зайнятості в якості безробітних за особистою заявою.  Такі зміни відбулися завдяки Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» від 21.04.2022 № 2220, який почав діяти 07 травня 2022 року. 

Управління Держпраці у Кіровоградській області продовжує роботу щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи із внутрішньо переміщеними особами, де фахівці Управління інформують про ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)