Про оплату праці – працівникам бюджетних установ

Про оплату праці в бюджетних установах розповіла представникам відділів бухгалтерського обліку 32 підприємств бюджетної сфери начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Хіміч під час семінару в Обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського.

 Олена Хіміч наголосила: незмінними залишаються гарантії держави в дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці.

В основі розрахунку оплати праці бюджетної установи є тарифна система, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики.

Система оплати праці включає два напрямки: організацію праці та нарахування заробітної плати.

Перше пов'язане з обліком відпрацьованого часу, друге – з кількістю виконаної роботи.

Розмір посадового окладу в бюджетній установі залежить від посади, розміру тарифного розряду, який встановлено для кожної посади, та суми прожиткового мінімуму станом на 1 січня відповідного року.

Суму посадового окладу обчислюють, використовуючи Єдину тарифну сітку розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери (далі — ЄТС). Зарплата в бюджетних установах окремих категорій робітників може складатись лише з посадового окладу і якщо зарплата не дотягує до мінімальної, то нараховується доплата до мінімальної зарплати.

Ця доплата спричиняє “зрівнялівку” посадових окладів у бюджетних установах. Однак першопричиною є відставання 1-го тарифного розряду від мінімальної зарплати.  Розмір тарифних розрядів наведено у додатках до Постанови № 1298 за посадами (професіями) працівників: керівні, наукові, науково-педагогічні, педагогічні працівники, професіонали, фахівці, інші працівники бюджетних установ (додаток 2 до Постанови № 1298); професіонали, фахівці, керівники інших структурних підрозділів і технічні службовці, посади яких є загальними для усіх бюджетних установ (додаток 3 до Постанови № 1298); робітники, посади яких є загальними для усіх бюджетних установ (додаток 4 до Постанови № 1298).

Детальніше про трудові відносини – на https://pratsia.in.ua/.

 

Довідка.

Захід відбувся у рамках спільного освітнього проекту Управління Держпраці у Кіровоградській області та Обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського «Інформаційна платформа з питань праці».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)