Підприємствам бюджетної сфери – про атестацію робочих місць в умовах війни

Про атестацію робочих місць за умовами праці під час воєнного стану розповіла під час семінару для представників 18 підприємств бюджетної сфери начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Хіміч. Захід відбувся 17 травня в Обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського.

 Відповідно до ст.. 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Атестація робочих місць проводиться відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого Постановою КМУ від 01.08.1992 № 442 та Методичних рекомендацій від 01.09.1992 року № 41.

Фахівець наголосила, що у період воєнного стану жодних змін до вказаних нормативних актів не вносилось. Таким чином, відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника (власника) підприємства, організації, а періодичність атестації встановлюється підприємством в колективному договорі, але не рідше одного разу в 5 років.

Результати атестації є основою для вирішення питань надання :

—  пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення»,

—  щорічних додаткових відпусток,

—  доплат працівникам за умови праці,

—  скороченої тривалості робочого тижня,

—  безоплатного лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних харчових продуктів,

—  розроблення і реалізації організаційних, технічних, економічних та соціальних заходів (включаючи і колективний договір) щодо покращання умов трудової діяльності.

 

Про проведення та оформлення атестації робочих місць можна прочитати на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua/ у рубриці «Трудові відносини у воєнний час запитання-відповіді».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)