Підприємець, що скористався послугою по підбору персоналу, сплатив штраф за неоформленого працівника

Під час інспекційного відвідування з питання оформлення трудових відносин в одного із суб’єктів господарювання було виявлено продавчиню, яка не мала трудового договору з підприємцем.

 Як виявилося пізніше, роботодавець вирішив укласти договір з іншим суб’єктом господарювання, який надає послуги із підбору персоналу. Це віднайшло підтвердження у документах, наданих перевіряючим.

Продавець документально була оформлена в одного суб’єкта господарювання та направлена у відрядження до іншого.

Проте, згідно з інформацією з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, наймані працівники в обох суб’єктів господарювання відсутні, податки за них не сплачувались. Таким чином, в ході інспекційного відвідування встановлено, що підприємець допустив до роботи працівника без укладення трудового договору щонайменше на дату встановлення факту, і під час інспекційного відвідування трудові відносини залишались нелегалізованими.

Відповідно до ч.5 ст.50 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

Суб’єкту господарювання внесено припис про усунення виявленого порушення, проте у встановлені терміни інформацію щодо виконання припису не було надано. Тому, керуючись абз. 3 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», інспектор Управління Держпраці провела перевірку виконання припису і встановила, що продавчиня так і залишилась неоформленою.

За повторне порушення трудового законодавства накладено фінансову санкцію відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП України у розмірі 180 тисяч гривень.

Відповідно до законодавства, підприємець сплатив 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю, сума сплачених санкцій склала, відповідно, 90 тисяч гривень.

Нагадуємо, що відповідно до ч. 1 ст. 21 КЗпПУ, трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)