Інспектори праці тричі перевірили магазини одного товариства і тричі знаходили неоформлених працівників

Товариство з обмеженою відповідальністю за юридичною адресою у Миколаєві, а за місцем діяльності у різних населених пунктах Кіровоградщини потрапило в поле зору інспекторів праці на початку липня поточного року, коли розпочалась інспекційна кампанія із виявлення неоформлених працівників.

 Під час інспекційного заходу у Гайвороні, у магазині відпускала м’ясну продукцію працівниця, що стажується. Однак, допуск до роботи стажиста без укладення трудового договору і без оплати його праці є порушенням вимог статей 21,23, 24,26 КЗпП України, якими не передбачено проходження стажування особою, яка бажає працевлаштуватися шляхом укладення трудового договору, для перевірки її кваліфікації та навиків роботи або отримання таких. В ході відвідування продавчиню таки оформили належним чином: було видано відповідний наказ та надано повідомлення в ДПС.

Згідно з витягом з єдиного реєстру платників податку товариство здійснює підприємницьку діяльність на 3 групі оподаткування, тому йому було винесено попередження щодо недопущення подібного порушення.

На початку серпня за іншим місцем діяльності цього товариства у Знам’янці під час інспекційного заходу виявлено ще одну неоформлену продавчиню. Ії, знову ж таки, було офіційно працевлаштовано під час заходу контролю.

Оскільки порушення скоєно повторно(протягом 2 років), товариство попереджено про фінансову відповідальність згідно з ч. 2 ст. 265 кЗпП України у розмірі 180 тисяч гривень відносно 1 неоформленого працівника.

Тиждень потому після заходу контролю у Знам’янці під час інспекційного відвідування ще одного магазину цього товариства у Кропивницькому інспектори праці виявили за роботою неоформлену працівницю, яка «підміняла» продавчиню. Крім того, фахівці Управління здійснили виїзд в магазини зазначеної мережі в інших районах обласного центру і виявили ще 4 нелегальних працівників. У базі даних, отриманій за запитом до Пенсійного фонду, вони не значаться.

За неоформлення трудових відносин відносно 6 осіб підприємство може сплатити штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого скоєне порушення (абз.3 ч.2 ст.265 КЗпП України) – 1 мільйон 80 тисяч гривень.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)