Щодо змін до Кодексу законів про працю України

Роз’яснення надає головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Євгенія Краєвська.

 10.06.2021 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-IX.

Даним Законом внесені також зміни до КЗпП України. Тепер при укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, – також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи. При укладенні трудового договору громадянин, який вперше приймається на роботу, має право подати вимогу про оформлення трудової книжки (ст. 24 КЗпП).

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника (ст. 47 КЗпП).

До введення вищезазначеної зміни, копію наказу при звільненні працівника з ініціативи роботодавця видавали в обов’язковому порядку, а з інших підстав (за власним бажанням, за угодою сторін тощо) – на вимогу працівника.

Відповідно до Закону № 1217, Кабінет Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання Законом чинності має забезпечити розробку та затвердження нормативно-правових актів, що випливають із Закону, привести у відповідність із Законом свої нормативно-правові акти.

Станом на сьогодні новий порядок ведення трудових книжок працівників Урядом не прийнятий.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)