Управління Держпраці застерігає: за створення перешкод у проведенні інспекційного відвідування товариство може сплатити штраф 96 тисяч гривень

Посадові особи Управління Держпраці в області під час превентивних заходів отримали інформацію про можливе використання нелегальної праці у товаристві, суб’єктом господарювання якого є ресторан, що знаходиться у центрі Кропивницького.

 На початку інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин в ресторані перебувала особа, яка виконувала обов’язки баристи: готувала напої, передбачені в меню закладу та здійснювала реалізацію спиртних напоїв, отримуючи за реалізований товар кошти. Встановлено, що вона виконувала роботу без оформлення трудових відносин. Також встановлено невідповідність кількості оформлених працівників, за які сплачуються страхові внески та найманих працівників, які на момент превентивних заходів виконували роботу продавців.

Інспектор праці вручила вимогу про надання у встановлений термін кадрових та бухгалтерських документів, ведення яких передбачене законодавством про працю та які б підтверджували трудові відносини цієї працівниці з товариством. На вказану дату документи не надано. Таким чином фахівців Управління було позбавлено можливості виконувати посадові обов’язки і здійснити інспекційне відвідування з питань додержання трудового законодавства в частині легалізації трудових відносин.

Нагадуємо, що для інспектування в цілях виявлення незадекларованих працівників підставою для інспекційного відвідування є будь-яка інформація про можливе використання незадекларованої праці, у тому числі від сторонніх людей.

За створення перешкод у проведенні інспекційного відвідування суб’єкт господарювання може сплатити штраф у розмірі 96тисяч гривень.

З 1 липня на всій території України стартувала інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин, до якої залучені інспектори Держпраці, представники Національної поліції, Державної податкової служби та інших держорганів.

Станом на сьогодні на Кіровоградщині розпочато 21 інспекційне відвідування, завершено- 15, виявлено 33 неоформлених працівника.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)