Про неоформлену працю: один з випадків в роботі інспектора

   Чомусь підприємці відмовляються офіційно оформити працівника, сплачувати податки до бюджету і спати спокійно, не боячись перевірок, а створюючи проблему потім її героїчно долають, не забуваючи при цьому згадувати інспекторів «не злим, тихим, словом».

 Яскравим прикладом такої ситуації є дії одного із підприємців Кропивницького, який фактично здійснює діяльність в смт. Компаніївці. Під час проведення інформаційної кампанії у серпні 2020 року інспектор праці разом із представниками Компаніївського відділення Кіровоградського обласного центру зайнятості встановили факт використання неоформленої найманої праці двох працівників. За іронією долі, особи, які працювали в магазині, на час проведення превентивних заходів, перебували на обліку у Компаніївському відділенні Кіровоградського обласного центру зайнятості. Підприємцю довелося оформити працівників офіційно.

А взагалі, хотілось би наголосити роботодавцям на тому, що розмір штрафу за використання одного незадекларованого працівника може скласти 50 тис. грн. (у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення), а вчинення цього ж порушення, повторно протягом двох років з дня виявлення порушення - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Будьте свідомими! Якщо у вас є неоформлені працівники – терміново укладіть з ними трудові договори. Пам’ятайте, що незадекларована праця – не захищає від штрафу! Будуймо свідому країну з щасливим майбутнім разом!

 Головний державний інспектор Наталя Пуриш (на фото під час роз’яснювальної роботи з питань оформлення трудових відносин).

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)