Під час позапланових відвідувань двох підприємств виявлено заборгованість із зарплати перед 18 працівниками

Фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області провели позапланові інспекційні відвідування за зверненнями громадян про порушення законодавства стосовно оплати праці та дотримання умов трудового договору на двох підприємствах у Новомиргородському та Вільшанському районах.

 За результатами відвідувань складено акти, в яких описано стан додержання вимог законодавства про працю на підприємствах. Так, на ПАТ «Райагротехсервіс» одному з працівників не виплачено зарплату з січня по середину липня поточного року. Таким чином виникла заборгованість у сумі більше, ніж 27 тисяч гривень. Також встановлено, що цьому працівнику не здійснено остаточний розрахунок при звільненні.

Працівникам КП «Комунальник» Вільшанської селищної ради не доплатили за другу половину червня та за липень, через невчасну виплату зарплати виникла заборгованість перед 17 працівниками в сумі більше, ніж 38 тис. грн.

Керівникам підприємств вручено під підпис обов’язкові до виконання приписи щодо усунення порушень у встановлені законодавством терміни протягом місяця.

Окрім того, обидва підприємства не прозвітували до органів статистики про наявну заборгованість, тож Управлінням Держпраці направлено відповідний лист для вжиття заходів, передбачених чинним законодавством.

Нагадуємо, що позапланові заходи здійснення державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання проводяться після погодження з Державною службою України з питань праці. У разі невиконання вимог приписів, за результатами повторних перевірок на підприємства можуть бути накладені штрафні санкції відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю України.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)