Запитуйте-відповідаємо!

Чи може роботодавець в період карантину зменшити розмір заробітної плати та премії?

 Роз’яснює незалежний практикуючий консультант з оподаткування, обліку, кадрових питань Олена Габрук («Праця і зарплата», № 14 (33) від 15 квітня 2020 року).

 Особливо це питання актуальне для підприємств, де укладено колективний договір. Тимчасове зниження заробітної плати на період фінансової скрути підприємства (без внесення змін до колективного договору) передбачене у статті 14 Закону України від 24.03.1995 №108/95-ВР «Про оплату праці».

У колективному договорі на період подолання фінансової скрути підприємства на строк не більше шести місяців може бути встановлено оплату праці нижче норми, визначеної генеральною, галузевою або регіональною угодами, але не нижче за державні норми і гарантії. А тому якщо у колективному договорі ця норма прописана, підприємство може застосувати цей тимчасовий захід.

І тут час згадати про статтю 103 Кодексу законів про працю України: про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни. Аналогічна норма міститься у статті 29 Закону України «Про оплату праці». Тому в ситуації з карантином це не завжди варіант.

На практиці можливо таке – дистанційна робота на умовах неповного робочого часу (за заявою працівника, тобто якщо працівник висловив бажання працювати на таких умовах). Оплата праці у випадках установлення неповного робочого часу провадиться пропорційно до відпрацьованого часу.

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)