Підведено підсумки перевірки ТДВ „М’ясокомбінат Ятрань”
Територіальним управлінням Держгірпромнагляду у Кіровоградській області із залученням спеціалістів Управління Держпраці у Кіровоградській області проведено планову перевірку дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки на ТДВ „М’ясокомбінат Ятрань”.
Під час підведення підсумків перевірки, начальник управління Держпраці у Кіровоградській області С.Подорожний зазначив, що ТДВ „М’ясокомбінат Ятрань” – енергонасичене, високоефективне виробництво. З метою оптимізації витрат пари та відповідно зниження споживання газу на підприємстві введено в експлуатацію нову газову котельню. В котельні встановлено два парові котли фірми Лоос (Німеччина) потужністю 5 тонн пари за годину кожний з повною автоматичною системою керування, що значно полегшило умови праці операторів і підвищило рівень безпеки праці газової котельні.
Значна увага приділяється на підприємстві навчанню з питань охорони праці. Первинне навчання працівників, які виконують або організовують проведення робіт підвищеної небезпеки обов’язково проводиться в спеціальних учбових закладах. Всі працівники, які виконують роботи підвищеної небезпеки, проходять обов’язкове щорічне навчання та перевірку знань з питань охорони праці. А працівники компресорного цеху, котельні та енергодільниці проходять не тільки теоретичне навчання, а і обов’язкові аварійні тренування на яких відпрацьовують практичні навички реагування у разі виникнення аварійної ситуації.
Враховуючи те, що система профтехосвіти в даний час не навчає робітників для м’ясопереробної галузі, на підприємстві впроваджене спеціальне навчання на виробництві робітників основних професій, складовою частиною цього навчання є обов’язкове вивчення питань безпеки. Перевіряються знання вимог безпеки не тільки у тих хто виконує роботи підвищеної небезпеки. При засіданні кваліфікаційної комісії обов’язково задаються питання з охорони праці і всі робітники знають: не вивчив питання охорони праці – не отримаєш підвищення розряду.
Проте, під час перевірки фахівцями управління було виявлено порушення вимог законодавства, які могли створити загрозу життю та здоров’ю працівників.
Зокрема, порушення:
п.6.11.1.1 Правил охорони праці для працівників м’ясопереробних цехів. НПАОП 15.1-1.06.99, ст.13 Закону України №2694 „Про охорону праці”;
п.5.4.1.15 Правил охорони праці для працівників виробництв забою та первинної обробки тваринницької сировини;
п.8.8.2 Правил безпеки для олійно-жирового виробництва. НПАОП 15.4-1.06-97;
п.5.6.9 Правил охорони праці для працівників м’ясопереробних цехів;
п.10.3.17 Правил будови та безпечної експлуатації посудин що працюють під тиском;
п.6.5 розділу V Правил безпеки систем газопостачання України. НПАОП 0.00-1.76-15.
За результатами перевірки було складено акт і видано припис на усунення недоліків, із яких більше 50 відсотків ліквідовано до закінчення перевірки.