Нові вимоги до безпеки на підприємствах цукрової галузі
Наказом Мінсоцполітики від 05.10.2018 № 1467затверджено нові Правила охорони праці для працівників, зайнятих на цукровому виробництві, яківстановлюють вимоги безпеки до робіт як для роботодавців, так і для працівників та визначають, як безпечно експлуатувати виробниче устаткування, здійснювати технологічні процеси й окремі види робіт, зберігати матеріали, тару, сировину, готову продукцію тощо.
Норми поширюються на всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності й організаційно-правової форми, які виробляють цукор та використовують найману працю.
Згідно з новими вимогами роботодавець зобов’язаний:
- вести журнал реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт із підвищеною небезпекою;
- скласти і затвердити переліки робіт, які виконують на підприємстві за нарядами-допусками;
- оформлювати та видавати наряд-допуск на виконання робіт із підвищеною небезпекою;
- забезпечити пріоритет життя і здоров’я працівників, для чого дотримуватися законодавства щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці;
- забезпечити виконання необхідних профілактичних заходів;
- одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до Закону «Про охорону праці».
Також вищезазначеним наказом скасовано Правила техніки безпеки і виробничої санітарії в цукровій промисловості, затверджені постановою Президії ЦК Профспілки робітників харчової промисловості від 30.04.1972 (протокол № 4) та Міністерством харчової промисловості СРСР від 19.09.1972.