Про обчислення середньої заробітної плати в разі відсторонення працівника від роботи за станом здоров’я

Який порядок розрахунку середньої заробітної плати в разі відсторонення працівника від роботи за станом його здоров’я зі збереженням середньої заробітної плати? Роз’яснює  начальник відділу Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України Неля Синько (газета «Праця і зарплата» від 04.10.2017 №37).

  Обчислення середньої заробітної плати в разі відсторонення працівника від роботи за станом здоров’я проводиться з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 №100 (далі – Порядок).

За абзацом третім п.2 Порядку середньомісячна заробітна плата в усіх випадках її збереження, крім оплати днів відпустки або компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки, обчислюється виходячи з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менш як два календарних місяці, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Виплати, які враховуються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, встановлені п.3 Порядку.

Відповідно до п.8 Порядку нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадиться множенням середньоденного заробітку на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)