Стан ліфтового господарства у Кіровоградській області – на контролі

Управління Держпраці постійно тримає на контролі дотримання правил безпеки під час експлуатації ліфтів. Це питання було винесене на розгляд обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення під головуванням першого заступника голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Коваленка.

 Заступник начальника Управління Оксана Харченко поінформувала, що Управлінням проведено перевірки суб’єктів господарювання, які виконують технічне обслуговування, ремонт та налагодження ліфтів - ТОВ «Ліфт-Сервіс-Плюс», ТОВ «Аста», ПП «КІЄС», КП «ПВК Геркон», ПП «Кіровоградська ліфтова компанія»,  КП «ЖЕО №1», КП «ЖЕО №2», КП «Координаційний центр по обслуговуванню насалення» м. Долинська. В ході цих перевірок виявлено ряд порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці при проведенні робіт з технічного обслуговування, налагодження та ремонту ліфтів. Основними порушеннями, які були виявлені в ході перевірок є те, що працівники, які виконують роботи підвищеної небезпеки (технічне обслуговування ліфтів, підйомників, ескалаторів) не мають дипломів державного зразка про професійно-технічну освіту; відсутні декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавців вимогам  законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки; працівниками, відповідальними за безпечну експлуатацію та організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів дозволяється робота ліфтів, яким не проведено технічний огляд та експертне обстеження; на ліфтах не виконується операція по точності автоматичної зупинки кабіни та ін. Керівникам зазначених підприємств видано приписи, щодо дотримання вимог чинного законодавства при проведенні зазначених робіт.

Також, разом з перевірками, посадовими особами Управління Держпраці у Кіровоградській області проводилися превентивні заходи на підприємствах, які експлуатують ліфти. Семінари, наради організовано в  КП "Житлово-експлуатаційна організація №1», КП «Житлово-експлуатаційна організація №2», КП «Житлово-експлуатаційна організація №3», КП «Житлово-експлуатаційна організація №4», ТОВ «Господарник», ПАТ «Світловодський маслосиркомбінат», КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги»                       м. Світловодськ, Світловодська центральна районна лікарня, лікарня   МВС України м. Кіровоград.

На нарадах розглянуто рівень травматизму, зокрема, обставини та причини смертельних нещасних випадків, які сталися під час експлуатації ліфтів. Також, висвітлені питання невиконання роботодавцями вимог нормативно-правових актів. Особлива увага зверталась на проведення технічних оглядів, ремонтів та обслуговування. Слід зазначити, що фактичне виконання робіт з відновлення ліфтового господарства здійснюється в межах фінансових можливостей місцевих бюджетів та в рамках виконання місцевих програм з капітального ремонту житлового фонду. Державна підтримка на зазначені цілі востаннє надавалась у 2010 році.

Суб’єктам господарювання, які експлуатують ліфти рекомендовано посилити відомчий нагляд за утриманням в технічно справному стані ліфтового господарства, вживати відповідні заходи, щодо своєчасного проведення на ліфтах регламентних робіт (технічного огляду, експертного обстеження (технічного діагностування), ремонту, огляду) та недопущення до них сторонніх осіб. 

За результатами виданих приписів інспекторів було капітально відремонтовано 80 ліфтів та заплановано капітальний ремонт 30 ліфтів в                   м. Кіровоград, 11 ліфтів в м. Олександрія. На даний час не працює 20 ліфтів в м. Кіровоград, 2 ліфта в м. Олександрія та 3 ліфта в м. Долинська по причині розкрадання. Ліфти у м. Мала Виска, смт. Смоліне Маловисківського р-ну та смт. Петрове Петрівського р-ну не працюють та не обслуговуються протягом тривалого часу, через відсутність у власників коштів на їх відновлення. Проведено 10 експертних обстежень та 84 позачергових технічних огляди ліфтів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)