В Управлінні Держпраці вчились декларувати статки в електронному вигляді

Головний спеціаліст з питань протидії корупції Управління Держпраці в області Ангеліна Мусієнко провела навчання щодо запровадження електронної системи декларування доходів та статків для колективу Управління.

Ангеліна Мусієнко поінформувала, що з 15 серпня почала працювати електронна платформа, через яку державні службовці зобов'язані задекларувати свої доходи за 2015 рік.

 Нова форма детальніша. Якщо раніше закон не зобов’язував декларувати готівку, то тепер такий обов’язок настає, якщо готівкових коштів більше 60 тисяч гривень (50 мінімальних зарплат).

 

 Головний спеціаліст звернула увагу на те, що службові особи, які на день початку роботи зазначеної системи займають відповідальне та особливо відповідальне становище (посади яких належать до посад державної служби категорій "А" або "Б"), зобов'язані протягом 60 календарних днів після початку роботи електронної системи подати щорічні декларації за попередній рік. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Після подачі декларації вони матимуть 7-денний термін, щоб при необхідності внести зміни і поправки.

Потім декларації будуть внесені до відкритого Єдиного державного реєстру і в певних випадках підлягатимуть повним перевіркам з боку Національного агентства з питань запобігання корупції. Це, зокрема, стосуватиметься суб’єктів декларування, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, працюють на посадах з високим рівнем корупційних ризиків. Крім того, приводом для повних перевірок можуть бути відмови від надання необхідної інформації членами сім’ї, а також розбіжності, виявлені моніторингом способу життя.

Службовці надаватимуть електронні декларації шляхом їх заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, за формою, що визначається Національним агентством.

Під час навчання зазначено, що державним службовцям, які займають відповідні посади, надання послуг електронного цифрового підпису (електронних ключів) здійснюватиметься на безоплатній основі, або через інтернет-ВankID від НБУ або інших банків.

Ангеліна Мусієнко також відзначила, що посадовці в електронній декларації, окрім персональних даних, мають зазначати об'єкти нерухомості, цінне рухоме майно, вартість якого перевищує 100 мінімальних заробітних плат, цінні папери, нематеріальні активи, наявні грошові активи, а також фінансові зобов'язання, що належать суб'єкту декларування або членам його сім'ї.

Також вводиться звітність щодо об’єктів незавершеного будівництва, якими називали навіть незареєстровані будівлі, де роками жили чиновники, і декларування бенефіціарної власності, тобто вимога звітувати про офшори.

Якщо раніше як рухоме цінне майно вказували тільки автомобілі, то тепер до цього переліку належить й інше майно, якщо вартість одиниці перевищує сто мінімальних зарплат (121,8 тисячі гривень).

Крім того, треба буде декларувати подарунки на суму від 5 мінімальних зарплат, тобто 6,5 тисяч гривень.

Зазначено, що в разі подання завідомо недостовірних відомостей, або умисне неподання суб'єктом декларування зазначеної декларації, каратиметься штрафом від 2,5 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Кримінальна відповідальність для суб'єкта декларування наставатиме в разі подання завідомо недостовірних відомостей у декларації, якщо "похибка" у внесених декларантом відомостях становитиме понад 362,5 тис. грн.

Введення електронного декларування – великий виклик, адже значно збільшено спектр даних, що вносяться в декларацію державних службовців. Крім того, декларації стають публічними, доступними для кожного пересічного громадянина.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)