Остерігайтесь лептоспірозу

Серед професійних хвороб, які викликаються інфекційними збудниками особливе місце займає лептоспіроз. Ним можуть хворіти рибалки, тваринники, працівники лісового господарства та інших професій за родом роботи, які можуть контактувати з хворими тваринами, зокрема гризунами.

Захворювання за багаторічними спостереженнями реєструються в області з початку другого півріччя, тому слід особливо ретельно дотримуватись правил їх профілактики.

 Отже, що таке лептоспіроз? Це гостре інфекційне захворювання,яке  викликається у людей мікроскопічним збудником, що відноситься до спірохет (лептоспір). Джерелом і переносником лептоспір є тварини. В області великою загрозою зараження лептоспірами є гризуни і, насамперед ті, що живуть біля водойм із стоячею водою – озера, болота, річки з тихою течією.

Зараження лептоспірами може відбуватися через харчі та воду, які забруднені сечею гризунів. Дуже часто інфікування трапляється через мікротравми шкіри (подряпини, порізи) навіть непомітні при огляді. Такі мікротравми виникають, наприклад, підчас знаходження на порослому травами березі водойми. В таких випадках збудник (лептоспіри) з сечею тварин попадають в воду і вже з води через мікропошкодження шкіри - в організм людини. Слід підкреслити, що в стоячій воді лептоспіри можуть виживати до 250 днів. Небезпека у відношенні збудника (лептоспір) ще і в тому, що інфіковані хворі тварини не завжди гинуть. Є дані, що 80 % інфікованих тварин не гинуть, виділяючи весь період хвороби лептоспір і, відповідно, заражають харчі, воду  річок і водоймищ.

Від часу зараження людини до початку хвороби проходить від 4 до 14 днів. Хвороба починається дуже бурхливо – з різкого підвищення температури тіла до 39 градусів, навіть 40. Характерною ознакою лептоспірозу є болі в м’язах попереку, стегон, ніг. Іноді біль буває настільки сильним, що хворий не може ходити. Такий період триває 2-3 дні. Потім наступає полегшення, але в разі відсутності лікування - так званий другий період хвороби, при якому вражаються насамперед нирки, печінка і навіть, мозкові клітини. Найбільш небезпечне ураження нирок. В таких випадках вилікувати хворих майже неможливо, людина гине.

Отже, при появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря, розповісти йому про різкий початок захворювання, високу температуру та болі в м’язах. Тільки своєчасне лікування може врятувати хворого на лептоспіроз. 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)