Як врятуватися від кліщів (хвороби Лайма)

Для людей, що працюють на полях чи в лісі, актуальним питанням є попередження захворювання, пов’язаного з укусом кліщів. В разі, якщо це трапилось під час виконання роботи на підприємстві, установі чи організації ця хвороба теж відноситься до професійного інфекційного захворювання, або професійного захворювання Лайм-бореліоз.

 Захворювання Лайм-бореліоз або хвороба Лайма (ХЛ) характерне для пізньої весни та осені. Воно зумовлене укусами кліщів, зараженими збудниками, які в мікробіології відносяться до борелій. Джерелом інфекції (борелій) є хворі тварини, як дикі так і свійські. Кусаючи тварин, борелії потрапляють в органи травлення кліща, де можуть зберігатися довгий час. Під час укусів інфікованими кліщами збудник потрапляє в організм людини із слиною кліща (кліщ виділяє слину, яка містить знеболюючі речовини тому, власне, кліщ виявляється тільки при огляді тіла). Від дня укусу інфікованим кліщем до проявів захворювання проходить 1-2 тижні, але в окремих випадках хвороба може проявитися і через кілька місяців. Захворювання починається з виникнення кільцевого почервоніння шкіри (еритеми) на місці укусу, потім приєднується лихоманка, головний біль, ломота в м’язах, слабкість та втомлюваність. Якщо не проводити лікування, у хворих виникають ознаки ураження нервової та серцево-судинної систем, потім ураження суглобів і хвороба переходить в хронічну стадію. Слід зазначити, що особливо небезпечна ця хвороба для вагітних жінок.

Профілактика хвороби Лайма включає в себе насамперед захист тіла від укусів кліща. Для цього потрібно проводити заходи, що унеможливлюють перебування кліщів на територіях, де перебувають люди. Для цього викошують траву, максимально обрізають кущі, в окремих випадках проводять обробку спеціальними хімічними препаратами. Найбільш діючими є препарати, виготовлені на основі далматської ромашки, які найменш отруйні для людини. Також популярними у боротьбі з кліщами на відкритих ділянках є акаритокс, альфатрон, цифокс, форесайт. Під час відвідування територій, уражених кліщами, або які можуть бути уражені кліщами потрібно застосовувати одяг, який максимально захищає відкрите тіло.

Після повернення з території де, ймовірно, є кліщі, обов’язково потрібно оглядати тіло, пам’ятаючи про те, що укус кліща не супроводжується болем або свербінням. У разі виявлення кліща його потрібно якнайшвидше видалити. Чим довше кліщ знаходиться на тілі, тим більша вірогідність інфікування людини збудником. Для видалення кліща потрібно звернутися до лікувального закладу, де не тільки видалять кліща, а і доставлять його для дослідження в відповідну лабораторію. При відсутності можливості швидкого звернення до лікувального закладу кліща можна видалити і самостійно:

  • · необхідно обережно захопити кліща тупим пінцетом або пальцями, обгорнутими марлею ближче до хоботка та потягти перпендикулярно, розхитуючи при цьому його за годинниковою стрілкою або в різні сторони, поки він не відчепиться від шкіри.
  • · перев'язати голівку кліща вузлом міцної нитки якомога ближче до шкіри. Потім кінці нитки тягнуть, відокремлюючи кліща від шкіри.
  • · у пластиковій пляшці або склянці зробити кутовий виріз, яким ближче до шкіри захопити кліща та його видалити.

Якщо хоботок або голівка залишилися (на шкірі наявна чорна цяточка) їх видаляють стерильною голкою. Після видалення місце присмоктування необхідно протерти антисептичним засобом (розчином йоду, спиртом). При появі почервоніння на місці укусу слід негайно звернутися за медичною допомогою.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)