Запитуйте – відповідаємо

Який порядок реєстрації ДЕКЛАРАЦІЇ відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки?

Відповідь надає начальник відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Ольга Середа.

 Виконання робіт підвищеної небезпеки ( додаток 6 Постанова від 26 жовтня 2011 року № 1107 ), експлуатація ( застосування ) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (додаток 7 Постанова № 1107), здійснюється роботодавцем на підставі ДЕКЛАРАЦІЇ відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

Суб'єкт господарювання або уповноважена ним особа подає безпосередньо державному адміністраторові або дозвільному органові чи  надсилає рекомендованим листом у двох примірниках ДЕКЛАРАЦІЮ за формою згідно додатку 8 (Постанова № 1107) особисто чи надсилається рекомендованим листом з описом вкладення до територіального органу Держпраці за місцем виконання таких робіт не пізніше ніж за 5 робочих днів до початку їх виконання відповідно до Порядку повідомлення державного адміністратора або дозвільного органу, затвердженого постановою КМУ від 17 травня 2006 року № 685 «Про затвердження Порядку повідомлення державного адміністратора або дозвільного органу про відповідність матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства » (далі - декларація).

Форма декларації відповідності вимогам законодавства з питань пожежної безпеки; з питань охорони праці та промислової безпеки затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням відповідно МНС і  Держпраці та погодженням з Держпідприємництвом. Постановою КМ N 1107 ( 1107-2012-п ) від 28.11.2012 }

У разі надсилання декларації рекомендованим листом підпис фізичної особи - підприємця засвідчується печаткою такої фізичної особи (у разі відсутності печатки декларація підлягає нотаріальному посвідченню), а підпис керівника юридичної особи - печаткою юридичної особи.

Датою надходження декларації вважається дата її реєстрації як вхідної кореспонденції державним адміністратором або дозвільним органом, а у разі надсилання її рекомендованим листом - дата, зазначена на поштовому штемпелі підприємства зв'язку.

Державний адміністратор протягом одного робочого дня після надходження декларації передає її відповідному дозвільному органові.

Дозвільний орган протягом одного робочого дня після надходження декларації реєструє її у журналі обліку суб'єктів господарювання, які набули права на вчинення певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства, крім випадків, коли декларація заповнена не в повному обсязі або не відповідно до встановленої форми.

У разі подання декларації, заповненої не в повному обсязі або не відповідно до встановленої форми, наступного робочого дня після надходження декларації дозвільний орган письмово або посадова особа  дозвільного органу особисто звертається до суб'єкта господарювання із запитом щодо надання ним у п'ятиденний строк додаткової та/або уточненої інформації згідно із встановленою формою.

 Суб'єкт господарювання набуває право вчиняти певні дії щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності з дати реєстрації декларації у журналі обліку суб'єктів господарювання відповідного дозвільного органу.

Перший примірник декларації зберігається в дозвільному органі, другий примірник не пізніше наступного робочого дня після надходження передається суб'єкту господарювання або державному адміністраторові з відміткою про дату і номер реєстрації. Державний адміністратор протягом одного  робочого дня після дня надходження декларації від дозвільного органу повідомляє суб'єкта господарювання про отримання зареєстрованого примірника декларації.

Суб'єкт господарювання несе відповідальність згідно із законом за подання дозвільному органові або державному адміністраторові недостовірної інформації про відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства.

 

                                                                                                

 

                                                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)