Про нарахування компенсації звільненим працівникам

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Ірина Балан провела семінар з питань трудового законодавства для працівників Пологового будинку №1 (м. Кропивницький).

 Слухачів турбували питання про те, на якій підставі слід нараховувати та виплачувати компенсацію за невикористану відпустку працівникові, що звільняється?

Фахівець роз’яснила, що право на отримання працівником грошової компенсації за невикористані ним дні щорічної відпустки передбачене ст. 83 КЗпП України  і ст. 24 Закону  України «Про відпустки». Відповідно до частини першої статті 24 Закону України  « Про відпустки» у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

Законом  України «Про відпустки» передбачено, що при звільненні працівника виплачується грошова компенсація за всі раніше невикористані ним дні щорічної відпустки, зокрема і за дні відпусток, не використаних за попередні роки. У разі якщо працівник до звільнення пропрацював менше одного робочого року, з урахуванням періодів, що зараховуються до стажу роботи, що дає право на щорічні відпустки відповідно до статті 9 Закону  України  «Про відпустки», грошова компенсація виплачується працівникові пропорційно відпрацьованому ним часу, зважаючи на загальну тривалість відпустки.

Кількість днів щорічної відпустки, за які необхідно виплатити компенсацію працівникові, має розраховуватися виходячи з фактичної належної йому тривалості щорічної відпустки, яка визначається пропорційно відпрацьованому ним часу.

При розрахунках потрібно врахувати, що компенсація рахується в календарних днях відповідно до частини 1 статті 5 Закону України «Про відпустки»

Компенсація нараховується в місяці звільнення на підставі наказу про звільнення працівника.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)