Перед перевіркою нарахували і виплатили індексацію заробітної плати майже на 400 тисяч гривень

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Олена Хіміч з 2 по 9 серпня 2016 року провела планову перевірку ТОВ АФ «Іванківці» (Знам'янський район).

Встановлено, що підприємство після отримання повідомлення про проведення планової перевірки провело нарахування і виплату індексації заробітної плати за період 2014-2016 роки 227 працівникам. Загальна сума нарахованої індексації склала 393,2 тис. грн.

 Слід нагадати, що відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» iндексацiя грошових доходiв населення - встановлений законами та iншими нормативно-правовими актами України механiзм пiдвищення грошових доходiв населення, що дає можливiсть частково або повнiстю вiдшкодовувати подорожчання споживчих товарiв i послуг.

Порядок проведення iндексацiї грошових доходiв населення затверджений Постановою Кабінету Міністрів від 17.07.2003 № 1078. Відповідно до зазначеного Порядку, нарахування сум iндексацiї або проведення чергового пiдвищення грошових доходiв випереджаючим шляхом здiйснюється з першого числа мiсяця, що настає за мiсяцем, в якому офiцiйно опублiковано iндекс споживчих цiн, на пiдставi якого нарахована сума iндексацiї перевищить розмiр пiдвищення грошових доходiв випереджаючим шляхом. Тобто, нараховувати індексацію грошових доходів необхідно, при наявності підстав, кожного місяця на відповідний індекс.

Отже, нарахування індексації за певний період не дає роботодавцю змогу уникнути адміністративної відповідальності згідно з ч. 1 ст. 41 КУпАП та накладення штрафної санкції згідно з абз. 6 част. 2 ст. 265 КЗпП України (порушення інших норм трудового законодавства) у розмірі мінімальної заробітної плати в сумі 1450 грн. 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)