Трудові права для працівників дитячого оздоровчого закладу

Начальником відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Оленою Хіміч проведений семінар у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Жовтень» на тему: «Прийом та звільнення працівників, робочий час і час і час відпочинку.».

 Працівникам було нагадано, що з 1 січня 2015 року до статті 24 КЗпП України внесені зміни. При укладеннi трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або iнший документ, що посвiдчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освiту (спецiальнiсть, квалiфiкацiю), про стан здоров'я та iншi документи. Працiвник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повiдомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалiзацiї державної полiтики з адмiнiстрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування про прийняття працiвника на роботу в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

До початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов'язаний роз'яснити працiвниковi його права i обов'язки та проiнформувати пiд розписку про умови працi, наявнiсть на робочому мiсцi, де вiн буде працювати, небезпечних i шкiдливих виробничих факторiв, якi ще не усунуто, та можливi наслiдки їх впливу на здоров'я, його права на пiльги i компенсацiї за роботу в таких умовах вiдповiдно до чинного законодавства i колективного договору.

Специфіка роботи закладу полягає в тому, що працівники майже цілодобово несуть відповідальність за безпеку життя дітей. У зв’язку із зазначеним, робочий час працівників також потрібно розподіляти таким чином, щоб діти не залишалися без нагляду протягом доби. Багато питань виникло щодо обліку відпрацьованого такими працівниками часу.

Також зосереджена увага роботодавця на змінах, які внесені до ст.265 КЗпП України, а саме юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу за порушення законодавства про працю у розмірі від однієї до тридцяти мінімальних заробітних плат, встановленої законом на момент виявлення порушення.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)