В Кіровоградській облдержадміністрації обговорено стан охорони праці та промислової безпеки

8 серпня поточного року в.о. начальника Управління Держпраці в області Роман Зябліков взяв участь у нараді із керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств та відомств України в області. Роман Зябліков проінформував присутніх про стан охорони праці і промислової безпеки в області в січні – червні поточного року.

 Зокрема, у сфері охорони праці перевірено 301 об’єкт на 60 суб’єктах господарювання. Виявлено 3929 порушень, з яких усунуто 2723.

До адміністративного суду було направлено 5 позовних заяв щодо призупинення виробництва, де були виявлені порушення, роботу 21 об’єкта господарювання призупинено. Накладено штрафів на суму більше 23 тис. грн.

Роман Зябліков також акцентував увагу на тому, що порівняно з аналогічним періодом 2015 року рівень загального травматизму зріс у 1,6 рази: травмовано 40 працівників проти 24 за аналогічний період минулого року.

Кількість смертельних випадків на виробництві також збільшилась – загинуло 10 чоловік.

Керівник наглядового органу в області повідомив, що фахівцями Управління у першому півріччі 2016 року проведено 18 спеціальних розслідувань, зупинився на найбільш резонансних випадках, які сталися у місті Кропивницькому, Голованівському, Світловодському, Долинському, Маловисківському та Олександрівському районах, а також поінформував про заходи Управління щодо попередження нещасних випадків, аварій в області.

За звітний період спеціалістами Управління Держпраці на підприємствах області було проведено 367 превентивних заходів.

На адресу Управління надійшло 596 звернень – 569 індивідуальних і 27 колективних. Роман Зябліков також підкреслив, що на особистих прийомах громадян надаються роз’яснення норм чинного законодавства з питань охорони праці та трудових відносин. Окрім того, з метою надання якісних послуг більшій кількості громадян створено інформаційно-консультативні пункти з питань охорони праці та додержання законодавства про працю в усіх районах області. 

В.о. начальника Управління зупинився на тому, що посадові особи Управління здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері нафтогазового комплексу, хімічного комплексу, водопроводно-каналізаційного господарства, житлово-комунального господарства, окреслив проблемні питання в кожній галуз та вжиті заходи щодо їх вирішення. Зокрема, відносно недопущення несанкціонованого наповнення балонів зрідженим газом на автомобільних газозаправних пунктах та станціях, здійснення спеціалізованими організаціями перевірок димових та вентиляційних каналів, особливо перед початком опалювального періоду, стану ліфтового господарства, транспортної галузі, технічного стану котелень та їх обладнання у шкільних та загальноосвітніх закладах відділів освіти райдержадміністрацій, виконання планів розвитку гірничих робіт тощо.

За результатами апаратної наради керівництву Управління було дано Доручення голови обласної державної адміністрації щодо забезпечення подальшого вдосконалення наглядової діяльності. Зокрема, продовжити тісне співробітництво з органами виконавчої влади, об’єднаннями роботодавців, профспілок, іншими організаціями щодо реалізації завдань у сфері охорони праці та промислової безпеки. Надати необхідну допомогу райдержадміністраціям, міськвиконкомам з проведення роз’яснювальної роботи в інформаційно-консультативних пунктах. Проводити превентивні заходи з метою попередження травматизму на підприємствах, установах та організаціях області, а також посилити інформаційно - роз’яснювальну роботу, спрямовану на попередження нещасних випадків на виробництві та професійним захворюванням. Головам райдержадміністрацій, міським головам - визначити відповідальних осіб з питань охорони праці та дотримання законодавства про працю. Зокрема, головам Благовіщенської Голованівської, Гайворонської райдержадміністрацій до 25 серпня 2015 року доручено взяти до неухильного виконання приписи щодо усунення виявлених порушень законодавства про охорону праці та розпорядження про заборону експлуатації котелень з грубими порушеннями вимог  нормативно-правових актів, що створює пряму загрозу життю і здоров'ю, як для обслуговуючого персоналу, так і для учасників навчально-виховного процесу.

На завершення наради Роман Зябліков наголосив, що фахівці Управління завжди готові до участі у будь-яких обласних заходах з питань охорони праці та промислової безпеки.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)