Запитуйте – відповідаємо

Відповіді надають начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно - правових актів Управління Держпраці в області Ганна Масловська та начальник відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Лариса Салтан.

 Як платиться заробітна плата під час випробування?

Згiдно зi ст. 26 КЗпП України пiд час укладення трудового договору може бути обумовлене угодою сторiн випробування з метою перевiрки вiдповiдностi працiвника роботi, яка йому доручається. Умова про випробування має бути застережена в наказi (розпорядженнi) про прийняття на роботу.

 Випробування не встановлюється пiд час прийняття на роботу осiб, якi не досягли 18 рокiв; молодих робiтникiв пiсля закiнчення професiйних навчально-виховних закладiв; молодих спецiалiстiв пiсля закiнчення вищих навчальних закладiв; осiб, звiльнених у запас з вiйськової чи альтернативної (невiйськової) служби; iнвалiдiв, направлених на роботу вiдповiдно до рекомендацiї медико-соцiальної експертизи. Випробування не встановлюється також пiд час прийняття на роботу в iншу мiсцевiсть i пiд час переведення на роботу на iнше пiдприємство, в установу, органiзацiю, а також в iнших випадках, якщо це передбачено законодавством.

Відповідно до  ст. 27 КЗпП України строк випробування пiд час прийняття на роботу, якщо iнше не встановлене законодавством України, не може перевищувати трьох мiсяцiв, а в окремих випадках, з

Вiдповiдно а погодженням з вiдповiдним виборним органом первинної профспiлкової органiзацiї, - шести мiсяцiв.

Строк випробування пiд час прийняття на роботу робiтникiв не може перевищувати одного мiсяця.

У перiод випробування на працiвника поширюється законодавство про працю, в тому числі щодо своєчасної виплати заробітної плати. 

Чи можна отримати відпустку перед звільненням?

Статтею 3 Закону України «Про вiдпустки» передбачено право на вiдпустки в разi звiльнення. На бажання працiвника в разi його звiльнення (крiм звiльнення за порушення трудової дисциплiни) йому має бути надано невикористану вiдпустку з наступним звiльненням. Датою звiльнення в цьому разi є останнiй день вiдпустки.

  Як організувати безпечну експлуатацію електроустановок споживачів на підприємстві?

Організація безпечної експлуатації електроустановок споживачів, в першу чергу, регламентується «Правилами безпечної експлуатації ектроустановок споживачів». Де сказано, що:

Керівник підприємства зобов'язаний забезпечити утримання,  експлуатацію і обслуговування електроустановок відповідно до вимог чинних нормативних документів.

     Для цього він повинен:

 - призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно - технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку;

- забезпечити достатню кількість електротехнічних працівників ;

- затвердити Положення про енергетичну службу підприємства , а також посадові інструкції та інструкції з охорони праці;

встановити такий порядок, щоб працівники, на яких покладено обовязки з обслуговування електроустановок вели ретельні спостереження за дорученим їм обладнанням і мережами;

- забезпечити перевірку знань працівників у встановлені строки;

- забезпечити проведення протиаварійних, примймально - здавальних і профілактичних випробувань та вимірювань електроустановок згідно з правилами і нормами;

- забезпечити проведення технічного огляду електроустановок.

Фахівці служб охорони праці зобов'язані контролювати безпечну експлуатацію електроустановок і повинні мати четверту групу  з електробезпеки. Забороняється покладати на енергослужбу обовязки, що не входять до її професійної компетенції.

Яким чином проводиться облік електрозахисних засобів захисту ?

На підставі правил всі  електрозахисні засоби і запобіжні пояси, що перебувають в експлуатації, повинні мкати інвентарні номери, за винятком захисних касок, діелектричних килимів, ізолювальних підставок, плакатів і знаків безпеки, захисних огороджень, а також шланг, які застосовують для перенесення і вирівнювання потенціалів. 

Інвентарний номер на засіб захисту необхідно наносити будь-яким способом, який не погіршує механічних або ізоляційних властивостей засобу захисту. Наприклад, інвентарний номер наносять фарбою або вибивають на металі безпосередньо на засобах захисту або на спеціальній бирці, що кріпиться до засобу захисту.

Якщо засіб захисту складається з кількох частин, які рознімаються, то загальний номер необхідно ставити на кожній частині. 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)