Під час жнив найчастіше травмуються водії, підсобні робітники, механізатори та слюсарі

Як свідчить аналіз травматизму на підприємствах агропромислового комплексу, через невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів та порушення Правил дорожнього руху найчастіше травмуються водії, підсобні робітники, механізатори та слюсарі.

 Про це йшла мова на нараді з питань запобігання виробничому травматизму та шляхів його попередження під час зернозбиральних робіт та ознайомлення з Законом України «Про загальнообов»язкове державне соціальне страхування» з керівниками структурних підрозділів ТОВ АФ «Шевченка», яку провели Управління Держпраці у Кіровоградській області спільно з відділенням Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Гайворонському районі.

Головний державний інспектор Управління Держпраці області Анатолій Дзіговський доповів про рівень виробничого травматизму та основні обставини і причини нещасних випадків, які сталися протягом минулих років на сільськогосподарських підприємствах під час жнивної кампанії.

 Для попередження травмування працівників під час зернозбиральних робіт головне не допускати експлуатації несправної техніки, агрегатів з відкритими ланцюговими, пасовими, карданними передачами.

 Перед початком робіт працівник має бути проінструктований, а ті, які виконують роботи підвищеної небезпеки та потребують професійного добору — механізатори, водії, працівники зернотоків — ще й пройти щорічне спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Також було надано відповідну методичну допомогу посадовим особам щодо опрацювання системи управління охороною праці на підприємстві,  вказано на необхідність дотримання термінів перегляду інструкцій з охорони праці та ведення відповідної документації.

Головний страховий експерт з охорони праці відділення ВД ФССНВ України в Гайворонському районі Олександр Загородній ознайомив присутніх із Законом України «Про загальнообов»язкове державне соціальне страхування», який набув чинності з 01 січня 2015 року, а також проінформував про стан виробничого травматизму та охорони праці на підприємствах регіону.  

    

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)