До уваги керівників підприємств водоканалізаційного господарства: спекотне літо ще не закінчилось

Ситуація із ризиками травматизму у водопровідно – каналізаційному господарстві під час виконання робіт у замкнених просторах (люки, лази, колодязні камери, колектори, каналізаційні мережі тощо) загострюється щороку під час літньої спеки. Саме в цей період підвищується небезпека отруєння газами працівників, які виконують роботи на даних об’єктах. І хоча органи Держпраці постійно попереджають про загрозу під час роботи на водоканалізаційних об’єктах, цього літа, на жаль, не обійшлося теж: внаслідок отруєння шкідливими газами постраждали і навіть загинули працівники насосних станцій Івано – Франківської, Волинської, Полтавської, Черкаської, Кіровоградської областей. По всій Україні майже в чотири рази також зросла кількість групових смертельних нещасних випадків.

 Жителі Кіровоградщини були шоковані жахливою смертю, яка на свято Трійці спіткала двох працівників комунального підприємства «Водограй» у смт. Власівці поблизу Світловодська.

Днями Управління Держпраці завершило спеціальне розслідування цього випадку.

Встановлено, що одна із машиністів насосної станції відпрацювала нічну  зміну, змінившись за усною домовленістю із працівником, не попередивши про це керівництво. О восьмій ранку вийшов на роботу машиніст, що мав її змінити за затвердженим графіком. А опівдні бригадир слюсарів, який зі складу насосної станції забирав інструмент, повідомив, що виявив на підлозі приміщення приймального резервуару двох працівників у тяжкому стані. Викликали «швидку», але чоловіка врятувати не вдалося, а жінку забрали до реанімаційного відділення, де наступного дня вона померла.

Аналогічні нещасні випадки на підприємстві не ставалися, але як виявилось у процесі розслідування, передумови для виникнення були досить серйозні. Спеціальна комісія встановила, що основною причиною нещасного випадку є перевищення гранично допустимого рівня шкідливих виробничих факторів - відсутність системи примусової припливно-витяжної вентиляції у приміщенні  приймального резервуару станції, яка повинна забезпечувати не менш ніж 12- кратний обмін повітря за одну годину, що є порушенням Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць. Концентрація сірководню становила 18.04мг/м3, при гранично - допустимої концентрації 10мг/м3. Також працівники були допущені до роботи без проходження навчання та перевірки знань з охорони праці, зокрема Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць.

Також встановлено, що для контролю за станом повітря в  приміщенні  приймального резервуару каналізаційної насосної станції використовувався газоаналізатор ЗОНД-1, який не пройшов періодичну державну повірку в органах Держстандартметрології один раз на рік, згідно з паспортом заводу-виробника. 

На підприємстві не організовано систематичний контроль за виконанням діючих умов викиднів промислових стічних вод, особливо за змістом в них токсичних і радіоактивних речовин в небезпечних концентраціях, бактеріальних забрудненнях, а також речовин які можуть утворювати отруєнні речовини та вибухонебезпечні суміші.

У зв’язку з настанням групового нещасного випадку проведено позапланову перевірку комунального підприємства. Виявлено 70 порушень вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці,  промислової безпеки та гігієни праці. У зв’язку з виявленими порушеннями, що створюють загрозу життю, заборонено експлуатацію трьох каналізаційно-насосних станцій з подальшим направленням Управлінням матеріалів до суду. Розроблені заходи для усунення причин нещасного випадку, більшість із яких комісія вимагає виконати у стислі терміни. Визначені особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку.

Далі – справа за прокуратурою, куди комісія вирішила направити копії матеріалів спеціального розслідування. Фахівці Управління посиливши превентивну роботу, постійно акцентують увагу на важливих чинниках, які можуть спричинити нещасні випадки, а також на відповідальності посадових осіб за ігнорування правил охорони праці. Це питання окремо розглядалося на колегії Управління за підсумками роботи за півріччя. 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)