Запитуйте - відповідаємо. В зв'язку з погодніми умовами в кабінетах встановився підвищений рівень температури

Відповідь надає начальник відділу з питань гігієни праці С. Олексієнко

В зв'язку з погодніми умовами в кабінетах  встановився підвищений рівень температури (від 29 до 34 град. С). Кондиціювання відсутнє, вентилятори не допомагають, тому що вікна виходять на сонячну сторону.  Яким чином (на законних підставах) зобовязати керівника скоротити робочий день?

 Відповідь:

Згідно статті 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

У випадках, коли роботодавець не може забезпечити на робочих місцях оптимальні температурні величини за технологічними вимогами виробництва, технічною недосяжністю та економічно обґрунтованою недоцільністю, встановлюються допустимі температурні величини.

Для робіт, що відносяться до категорії легких та виконуються на постійних робочих місцях (роботи, які виконуються сидячи і не потребують фізичного навантаження, а також роботи, які можуть виконуватися сидячи, стоячи, пов’язані з ходьбою і супроводжуються деякими фізичними навантаженнями) встановлюється верхня температурна межа для теплого періоду року – 28 0С.

При температурних умовах, що перевищують допустимі параметри, внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу. Зокрема, при  температурі  повітря, що перевищує допустимий рівень, тривалість регламентованих перерв повинна становити не менше 10 % робочого часу на кожні 2 0С перевищення.

При цьому, обов’язкового скорочення робочого дня у разі перевищення допустимих температурних норм чинним законодавством не передбачено.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)