Запитуйте – відповідаємо

На питання відповідає начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Ганна Масловаська

 Порядок вивiльнення працівників

У разi звiльнення працiвникiв у зв'язку iз змiнами в органiзацiї виробництва i працi, в тому числi лiквiдацiєю, реорганiзацiєю пiдприємства, установи, органiзацiї, скороченням чисельностi або штату працiвникiв (тобто з пiдстав, передбачених п.1 ст.40 КЗпП України) слiд дотримуватися порядку вивiльнення працiвникiв, визначеного ст.49-2 КЗпП, а саме: власник або уповноважений ним орган зобов'язаний персонально попередити працiвникiв про наступне вивiльнення не пiзнiше, нiж за два мiсяцi; одночасно з попередженням про звiльнення запропонувати працiвниковi iншу роботу на тому самому пiдприємствi, в установi, органiзацiї (звiльнення допускається лише, якщо неможливо перевести працiвника, за його згоди, на iншу роботу в межах тiєї самої юридичної особи (тобто, якщо вивiльнення працiвникiв не пов'язано з лiквiдацiєю юридичної особи); поiнформувати державну службу зайнятостi про наступне вивiльнення працiвникiв iз зазначенням їхньої професiї, спецiальностi, квалiфiкацiї та розмiру оплати працi.

У разi вивiльнення працiвника йому має бути запропоновано роботу за вiдповiдною професiєю (спецiальнiстю) i тiльки за вiдсутностi такої роботи - iншу роботу, що є на пiдприємствi, i в установi, органiзацiї (ст.49-2 КЗпП України).

Водночас вiдповiдно до ст.184 КЗпП України звiльнення вагiтних жiнок i жiнок, якi мають дiтей вiком до трьох рокiв (до шести рокiв – ч.6 ст.179), одиноких матерiв за наявностi дитини вiком до 14 рокiв не допускається, крiм випадкiв повної лiквiдацiї пiдприємства, установи, органiзацiї (тобто без правонаступництва), коли допускається звiльнення з обов'язковим працевлаштуванням.

У разi лiквiдацiї юридичної особи з правонаступництвом власник або уповноважений ним орган не має права звiльнити названу категорiю працiвникiв. У такому разi звiльнення можливе лише в порядку переведення на пiдприємство, в установу, органiзацiю, що є правонаступником (п.5 ст.36 КЗпП України).

Згiдно з ч.1 ст.32 КЗпП України переведення на iншу роботу на тому самому пiдприємствi, в установi, органiзацiї, а також переведення на роботу на iнше пiдприємство, в установу, органiзацiю або в iншу мiсцевiсть, хоча б разом з пiдприємством, установою, органiзацїєю, допускається тiльки за згоди працiвника, за винятком випадкiв, передбачених ст.33 КЗпП України, та в iнших випадках, передбачених законодавством.

Оскiльки звiльнення жiнок, якi мають дитину вiком до трьох рокiв допускається тiльки з обов'язковим працевлаштуванням, таку жiнку може бути переведено за її згоди на iншу роботу на iнше пiдприємство, в установу, органiзацiю або в iншу мiсцевiсть. У такому разi її буде звiльнено за п.5 ст.36 КЗпП України (припинення трудового договору у зв'язку з переведенням працiвника, за його згоди, на iнше пiдприємство, в установу, органiзацiю). Якщо жiнка вiдмовляється вiд такого переведення, її має бути звiльнено за п.1 ст.40 КЗпП України (розiрвання трудового договору у зв'язку з лiквiдацiєю пiдприємства, установи, органiзацiї).

При цьому не може бути визнано, що власник або уповноважений ним орган виконав цей обов'язок з працевлаштування, якщо працiвницi не була надана на тому самому або на iншому пiдприємствi (в установi, органiзацiї) iнша робота або запропонована робота, вiд якої вона вiдмовилася з поважних причин (наприклад за станом здоров'я) (п.9 постанови Пленуму Верховного Суду України вiд 06.11.92 року №9, зi змiнами).

Додатково повідомляємо, що механізм поновлення порушених трудових прав працівників визначений главою ХV КЗпП України. Можливість участі представників органів виконавчої влади, у т.ч. Держпраці, в процедурі поновлення порушених трудових прав працівників нормативно-правовими актами не передбачена. Ця функція здійснюється судами. Відповідно до ст. 124 Конституції України делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються.

Відповідно до ст. 232 КЗпП України трудові спори за заявами працівників про поновлення на роботі незалежно від підстав припинення трудового договору, розглядаються виключно районними, районними у місті, міськими та міськрайонними судами. Отже, вирішення питання щодо поновлення на роботі можливе лише в судовому порядку.

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)