Одним із найголовніших досягнень Управління Держпраці є зменшення заборгованості по заробітній платі

Перед тим, як 25 липня на прес – конференції підвести підсумки роботи за перше півріччя 2016 року начальник Управління Держпраці в області підкреслив, що головне завдання на сьогодні – захистити людину праці. Одним із головних досягнень у роботі стало те, щоза результатами вжитих державними інспекторами заходів заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах- боржниках зменшено на суму близько 6,2 мільйона гривень.

 

Також журналістам було озвучено, що у сфері дотримання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів проведено 365 перевірок на 350 суб’єктах господарювання, внесено 396 приписів. На посадових осіб складено та подано до суду 365 матеріалів про адміністративні правопорушення та накладено судами штрафів на суму 77,6 тис. грн.

Винесено 118 постанов про накладення штрафних санкцій на загальну суму 226 548 грн. за порушення законодавства, пов’язані із заборгованістю із виплати заробітної плати, дотримання мінімальних державних гарантій, інших порушень законодавства. У сфері охорони праці перевірено 301 об’єкт на 60 суб’єктах господарювання. Виявлено 3929 порушень, з яких усунуто 2723.

В той же час, підкреслив Сергій Подорожний, основна задача посадових осіб Держпраці не поставити економіку на коліна, а дати можливість роботодавцям працювати, не порушуючи законодавство. Буває так, що сам факт перевірки дисциплінує роботодавця. Наприклад, відділом з питань додержання законодавства поро працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів нині проводиться планова перевірка СТОВ «Агрофірма Маяк» (м. Мала Виска). Встановлено, що після повідомлення про планову перевірку підприємством нараховано і виплачено 34 працівникам 114,3 тисяч гривень індексації заробітної плати.

Крім того, фахівці Управління завжди готові надати необхідні консультації, провести навчання, превентивні заходи. За півроку Управлінням проведено 679 превентивних заходів, майже половина з них – з питань оплати праці та легалізації зайнятості. Ці ж питання хвилювали і присутніх на прес – конференції журналістів – як боротися з підприємцями, які не бажають працевлаштовувати людину легально, яке за це передбачене покарання, куди і як звернутися працівникові зі скаргою на недобросовісного роботодавця, чи є правомірним анонімне звернення до територіального управління, яким чином проводяться перевірки суб’єктів господарювання тощо.

За півріччя на адресу Управління надійшло 596 звернень і всі були розглянуті без порушення термінів розгляду, вжиті заходи щодо їх вирішення, за результатами заявникам надані відповіді. На особистому прийомі посадових осіб Управління побувало 1396 громадян. В Управлінні постійно працює гаряча лінія. В області функціонує 11 інформаційно-консультативних пунктів. Створено графік роботи та години прийому відвідувачів головними державними інспекторами. За півріччя підписано сім угод про співпрацю із соціальними партнерами.

На всі питання Сергій Михайлович дав вичерпні відповіді, зазначивши, що Управління завжди відкрите для відвідувачів і співпраці.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)