Увага! Безпечне проведення робіт у замкнутих просторах

  Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107, виконання робіт в колодязях, траншеях, котлованах, бункерах, камерах, замкненому просторі (ємностях, боксах, топках, трубопроводах), а також проведення газонебезпечних робіт потребує оформлення дозволу органів Держпраці  на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

   Отже, роботи у замкненому просторi: в колодязях, траншеях, котлованах, бункерах, камерах, колекторах, резервуарах, шахтах, газоходах, повiтроводі, барабанах, топках, трубопроводах, боксах - належать до робіт підвищеної небезпеки. Тому працівники, зайняті на цих роботах, проходять щороку  спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

    На прикладі робіт в колодязях, розглянемо загальні вимоги безпеки при виконанні робіт.

   Роботи в колодязях, що пов'язані з експлуатацією і технічним обслуговуванням діючих трубопроводів (мереж), супроводжуються наявністю в цих спорудах накопичених вибухонебезпечних та отруйних газів, витісненням повітря важчими газами, що створює задушливі умови для працюючих, виконанням робіт в обмеженому просторі.

     Крім цього, під час виконання цих робіт можуть виникати травмуючі фактори:

• виконання робіт на проїзній частині вулиці, дороги з інтенсивним дорожнім рухом автотранспорту і пішоходів,

• зняття дорожнього покриття та розкопування котлованів, траншей для ремонту діючих підземних мереж в місцях, насичених іншими підземними комунікаціями (електрокабелями, телефонними кабелями, теплотрасами, каналізацією), пошкодження яких може призвести до електротравм, отруєнням або іншим травмуванням.

• виконання робіт з застосуванням підйомних механізмів поблизу електроліній.

   Роботи в колодязях, відносяться до газонебезпечних робіт і мають виконуватися за нарядом-допуском під керівництвом інженерно-технічних працівників, а з застосуванням в комплексі вогневих робіт ці роботи виконуються спеціально розробленими планами робіт які затверджуються головним інженером підприємства.

     На кожному підприємстві повинен бути розроблений і затверджений перелік газонебезпечних робіт, які виконуються без керівництва фахівцями і без оформлення наряду-допуску за затвердженими для кожного виду робіт виробничими інструкціями і інструкціями з безпечних методів робіт.

   Особливо небезпечно виконувати роботи у спекотну безвітряну погоду, при роботі в глибоких колодязях і траншеях, можуть створюватися небезпечні умови для здоров'я людей.

У резервуарах і підземних спорудах найчастіше містяться такі вибухонебезпечні і шкідливі гази: метан, пропан, пропілен, бутилен, окис вуглецю, вуглекислий газ, сірководень, аміак, хлор, ацетилен.

     Спускаючись у глибокі вузькі канави, колодязі й виконуючи там роботи, людина поглинає кисень і виділяє велику кількість вуглекислоти (до 40 літрів на годину). Це призводить до того, що в робочому місці створюється застійна зона, де концентрація кисню може бути 18% і менше, а вміст вуглекислоти 10% і більше. Працівник  не помічає, як з'являється задишка, посилене потовиділення. А якщо і помічає, то пояснює це посиленою роботою. Поступово самоконтроль у робітників зникає. Тому важливо знати, коли може створитися небезпечна ситуація.

      Окис вуглецю CO - безбарвний газ, без запаху, горючий і вибухонебезпечний, трохи легший за повітря. Окис вуглецю дуже отруйний.     

      Фізіологічний вплив окису вуглецю на людину залежить від його концентрації у повітрі і тривалості вдихання. Вдихання повітря з окисом вуглецю з концентрацією 0,128% протягом 0,5-1 години може викликати важке отруєння; з концентрацією 0,4 - смертельно, навіть при короткочасному впливі. При концентрації 1% людина втрачає свідомість після декількох вдихань, і через 1-2 хвилини настає смерть.

     До виконання робіт в колодязях, що пов'язані з експлуатацією і технічним обслуговуванням діючих мереж і споруд на них, допускаються працівники, що пройшли спеціальне навчання і практичне напрацювання навичок безпечного виконання робіт, мають вміло користуватися засобами індивідуального і колективного захисту та надання долiкарняної медичної допомоги потерпілим у разі нещасного випадку.

     Працівники, що залучаються до виконання робіт в колодязях забезпечуються спецодягом і засобами індивідуального і колективного захисту згідно типових норм та колективного договору, а працівник має чітко виконувати інструкції з охорони праці та правила внутрішнього трудового розпорядку.   

     Бригада для роботи в колодязях повинна бути забезпечена такими засобами індивідуального захисту :

•  запобіжні і захисні засоби: шлангові або ізолюючі протигази, рятувальні пояси, мотузка;

•  рятувальні пояси і рятувальні мотузки повинні бути випробувані на розрив вантажем не менше 200 кг.

•  захисні шоломи або каски;

•  інвентар з кольорового металу, не здатного до іскроутворення.

•  огороджувальні триноги та огородження;

•  пересувні попереджувальні і заборонні знаки безпеки (в нічний час до опор, на яких виставлені знаки, прикріпляють сигнальні ліхтарі з червоним світлом);

•  гаки і ломи для відкривання люків колодязів;

•  пересувні вентилятори (компресори) або повітродувка;

•  газоаналізатор;

•  акумуляторні ліхтарі напругою не більше 12 В або шахтарська лампа.      

     Шахтарські лампи і акумуляторні ліхтарі повинні бути опломбовані;

• переносна драбина висотою не менше 0,5 м від верхньої частини люка або лаза колодязя.

     Під час виконання робіт працівник зобов'язаний виконувати вимоги санітарних норм та правил особистої гігієни – не допускати переохолодження та перегрівання тіла, уникати протягів, не допускати намокання одягу та взуття, мити руки з милом перед кожним прийманням їжі та після користування мастильними матеріалами або іншими небезпечними речовинами, утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді, дотримуватися режиму праці і відпочинку, а у разі погіршення стану здоров'я, припинити роботу, повiдомити керівника робіт і звернутися до медичного закладу.

     Курівникам необхідно постійно нагадувати працівникам, що особи, які порушують правила внутрішнього розпорядку, інструкції з охорони праці притягуються до дисциплінарної та матеріальної відповідальності, якщо їх дії не тягнуть за собою кримінальної відповідальності.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)